بررسی عملکرد خصوصی سازی/ برخی واگذاری ها مفت فروشی بوده است

گروه اقتصادی الف،   3971019025 ۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار

نماینده مجلس گفت: نگرانی‌ ما از خصوصی سازی نیست بلکه از نحوه واگذاری ها، مفت فروشی‌ها و فساد و زیر پاگذاشتن قانون است.

دهقان نماینده مجلس در برنامه تیتر امشب شبکه خبر درباره خصوصی سازی گفت: بنده با خصوصی سازی مخالف نیستم و در سیاست‌های کلی اعلام شده از سوی رهبر معظم انقلاب هم بر خصوصی سازی تاکید شده است.

وی ادامه داد: اولین نگاه در خصوصی سازی تاکید بر شفافیت است. نگرانی‌ ما از خصوصی سازی نیست بلکه از نحوه واگذاری ها، مفت فروشی‌ها و فساد و زیرپاگذاشتن قانون است.

این نماینده مجلس افزود: سازمان خصوصی سازی باید قرارداد‌های واگذاری را برای عموم منتشر می‌کرد و هم در قوانین هم در آیین نامه‌های قراداد‌ها شفاف سازی شود، اما فقط در واگذاری شرکت ماشین سازی تبریز در زمان کرباسیان با فشار مجلس و دیده بان شفافیت و عدالت، توانستیم قرارداد را بگیریم، قرارداد دیگر هم به صورت قاچاقی به دست مجلس رسید.

وی بیان کرد: سوال ما این است که چقدر در واگذاری‌ها، شفافیت رعایت شده است؟ و آیا قانون در واگذاری‌ها رعایت شده است؟ چون واگذاری‌ها باید طبق قانون، زیر نظر کارشناسان در هیئت عالی رتبه متشکل از مسئولان صورت گیرد. در شرکت ماشین سازی تبریز و هفت تپه و واگذاری دشت مغان با توجه به اعتراضات گسترده مشخص شد که شفافیت صورت نگرفته است.

دهقان گفت: ما در کلیات واگذاری مشکلی نداریم و با خصوصی سازی مشکلی نداریم بلکه خصوصی خواری است که مشکل ساز می شود.

وی تصریح کرد: با توجه به اینکه سیاست‌های مقام معظم رهبری در خصوصی سازی تاکید بر شفافیت دارد، اما به این نکته رعایت نشده به طور مثال شرکت ماشین سازی تبریز را به قیمت ۶۸۷ میلیارد فروخته اند و واگذری‌ها به صورت پنهان و بدون نظارت انجام شده و به مجلس اطلاع رسانی نشده است.

این نماینده مجلس اظهار کرد: سازمان خصوصی سازی موظف است خلاصه‌ معامله و کارشناسی‌ها را در روزنامه‌های کثیرالانتشار منعکس کند که این اتفاق نیفتاده است.

دهقان گفت: شرکت ماشین سازی تبریز شرکتی است که صنایع کشور به آن وابسته است و ده‌ها هزار ماشین در این شرکت ساخته شده است. مساحت زمین کارخانه این شرکت ۱۲۶ هکتار است، ۸۳ هزار و ۵۰۰ متر زمین در منطقه ایلگلی تبریز که در بهترین منطقه شهر تبریز قرار دارد. ارزش هر متر آن حداقل ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان است و با این حساب ارزش واقعی آن ۸۳۵ میلیارد تومان می‌شود که کل شرکت را ۶۸۷ میلیارد تومان فروخته اند و قرار است تا مبلغ فروخته شده ظرف چندسال پرداخت شود.

وی افزود: طبق گفته کسی که این شرکت را خریده است، خرید از طریق مذاکره و پنهان بوده است نه مزایده و شخص خریدار اصلا اهلیت این کار را ندارد، اکنون هم در زندان است.

وی ادامه داد: هفت تپه را دلالان دلار خریداری کرده اند و در اصل اموال ملت را غارت کرده اند. هفت تپه ۲۴ هزار هکتار زمین دارد که در واگذاری به دو فرد جاعل و رشوه دهنده در حد چندصد سکه، واگذار شده است. زمین هفت تپه اکنون حدود ۸ هزار میلیارد تومان ارزش دارد که ۲۶۰۰ میلیارد تومان فروخته شده و آنهم به ۹۰۰ هزار میلیارد تومان کاهش یافته و بازهم در آخر به ۱۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان فروخته شد که در حقیقت فروش نبوده بلکه غارت صورت گرفته است.

دهقان گفت: مجلس انتظار دارد فهرستی از خصوصی سازی که در حقیقت خصوصی سازی بوده نه خصوصی خواری ارائه شود و اگر قرار است شرکت‌ها به قیمت پایین و به افراد نااهل فروخته شود بهتر است به صورت سهم بندی به خود افرادی که در شرکت کار می‌کنند واگذار شود.

دهقان تصریح کرد: اگر در مزایده خریدار نباشد و باید واگذاری با مذاکره انجام شود پس باید بر طبق قانون به متخصصان همان شرکت واگذار شود.

بر اساس این گزارش سبحانی فر نماینده مجلس دیگر مهمان برنامه گفت: واگذاری‌ها در خصوصی سازی ۳ گروه است که بنابر فرمایشات مقام معظم رهبری باید واگذاری‌ها صورت گیرد. گروه ۳ در اختیار دولت قرار می‌گیرد، گروه ۲ باید ۸۰ درصد واگذار شود و گروه ۱ هم گروهی است که باید به مردم واگذار شود.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه در هر کاری اشکالاتی هست در خصوصی سازی هم ممکن است اشکالات و نواقصی در کار باشد.

سبحانی فر با انتقاد از اینکه گفته می‌شود شفافیت در واگذاری‌ها نیست گفت: شفافیت برابر قانون وجود دارد، چون اطلاع رسانی‌ها و فراخوان برای واگذاری در روزنامه‌ها و سایت‌ها انجام می شود. در این کار تعدادی از کارشناسان رسمی دادگستری کار کارشناسی را انجام می‌دهند و نتیجه کارشناسی به هیئت واگذاری ارائه می‌شود.

وی ادامه داد: دستگاه‌های نظارتی به قرارداد‌ها دسترسی دارند و در اکثر بنگاه‌ها که واگذار می‌شود دستگاه نظارتی کشور حضور دارد.

سبحانی فر گفت: در قانون آمده است بنگاهی که فروخته می‌شود اگر بازنشستگی پیش از مورد درخواست شده باشد یا بازخرید‌ها باید انجام شود.

وی درمورد واگذاری‌های اخیر که گفته شده زیر قیمت واگذار شده است تصریح کرد: در بنگاه‌هایی که اخیرا واگذار شده است همگی زیان داشته اند.

این نماینده مجلس اظهار داشت: ۲۳۰ بنگاه از گروه یک به گروه ۲ و ۳ تبدیل شده و با دخالت‌ از واگذاری‌ها جلوگیری می‌شود. 

سبحانی فر با بیان اینکه عدم شفافیت این است که از طریق مذاکره و پشت پرده واگذار شده باشد، تصریح کرد: هیچ بنگاهی بدون مزایده و با مذاکره واگذار نمی‌شود. در واگذری‌ها ۷ بار مزایده انجام شده است و چون خریداری نبوده از طریق مذاکره واگذار شده است، اما کارشناسی‌ها انجام شده است.

وی ادامه داد: اهلیت هم یکی از مواردی است که حتما توجه می‌شود و در بین چندین نفر خریدار، اهلیت از بین آن‌ها در نظر گرفته می‌شود.

سبحانی فر در ادامه تاکید کرد: در واگذاری ها، شرایط واگذاری و اهلیت کاملا مر قانون رعایت شده است.