هشدار درباره نگهداری حیوانات غیربومی/ واردات حیوان از روسیه و اوکراین

گروه اجتماعی الف،   3970925130

یک دامپزشک هشدار داد: گرایش نگهداری از حیوانات خانگی به سمت جانوران غیر بومی است که این امر در دراز مدت باعث ضربه زدن به محیط زیست کشور می‌شود.

احمد رضا الهیار ترکمن در گفتگو با مهر گفت: سالانه بخشی از سرمایه‌های ارزی صرف واردات حیوانات غیربومی به کشور می شود که همین امر علاوه بر خروج ارز، باعث شده تا نگهداری از حیوانات بومی در اقلیت قرار گیرند، درحالی که گونه های غیر همساز با محیط زیست ایران، روز به روز درحال بیشتر شدن است.

این دامپزشک تصریح کرد: مدتی است واردات حیوانات از کشورهای روسیه و اوکراین به اوج خود رسیده به طوری که نگهداری از برخی از این گونه ها نه تنها بازدهی چندانی برای صاحبان آن ندارد بلکه علاوه بر آزار حیوان، باعث پایین آمدن توانمندی های جانور می شود.

وی ادامه داد: به طور نمونه سگ های هاسکی و ساموئید که متعلق به  مناطق سردسیر سیبری است در طول قرن ها وظیفه کشیدن سورتمه و نگهداری از گله و نگهبانی از انسان های آن منطقه را برعهده داشتند، این سگ های نگهبان، اغلب با تغذیه اندک، فعالیت زیادی را انجام می دهند ولی به دلیل آب و هوای گرم و خشک ایران این گونه ها هم اکنون در کشور با تغذیه زیاد و فعالیت اندک نگهداری می شوند که این شرایط برای حیوان آزار دهنده و برای صاحبان آن کم ثمر شده است.

الهیار ترکمن اضافه کرد: بی تردید ظرفیت کشور در پرورش گونه های مختلف جانوری نظیر سگ‌های نگهبان، پرندگان، خرگوش شکلان و ماهی های تزئینی بسیار زیاد و قابل توجه است و علاوه بر جلوگیری از خروج ارز باعث سودآوری می شود، ضمن اینکه واردات گونه های غیربومی بر خلاف انتظار هزینه های زیادی را به کشور تحمیل می کند.

وی با بیان اینکه بهره برداری از ظرفیت داخلی کشور در حوزه جانوری باید مورد توجه قرار گیرد، افزود:  بر اساس وضعیت موجود در کشور باید توجه دوست‌داران نگهداری از حیوانات را به سمت پرورش حیوانات خانگی مانند پرندگان و خرگوش شکلان که ظرفیت زیادی در این زمینه وجود دارد جلب کرد.

این دامپزشک در خصوص نگهداری از حیوانات شهری همچون گربه‌ها نیز گفت: پرورش حیوانات دیگر مانند گربه‌سانان به علت وفور حیوانات بی‌صاحب شهری منطقی به نظر نمی‌رسد.

الهیار ترکمن خاطرنشان کرد: نگهداری از حیوانات مستلزم آموزش های اولیه است و این آموزش ها باید از طریق صحیح و توسط دامپزشک انجام پذیرد، چرا که اطلاعات موجود در اینترنت و برخی از سایت ها و شبکه های اجتماعی اغلب غیرعلمی و بر اساس تجربیات شخصی افراد است و به علت تنوع مشکلات موجود برای حیوانات و شرایط نگهداری های متفاوت، بیشتر حیوانات در محیط های خانگی، در اثر بی اطلاعی و یا آموزش های ناصحیح، محکوم به مرگ می شوند.