از مصرف بی رویه آنتی بیوتیک چه می دانید؟

گروه سلامت الف،   3970111070

مدیر گروه بیماری‌های منتقله از آب و غذای مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت با اشاره به مصرف خودسرانه و بی رویه آنتی بیوتیک ها در کشور و مقاوم شدن بسیاری از میکروب‌ها در برابر این محصولات دارویی گفت: اگر این روند ادامه یابد پزشکان در برابر میکروب‌ها خلع سلاح خواهند شد.

 

به گزارش ایرنا، میکروب ها ارگانیسم های بسیار کوچکی هستند که با چشم دیده نمی شوند و در همه جای زمین یافت می شوند. انواع مختلفی از میکروب ها وجود دارد که شامل باکتری ها، قارچ ها، ویروس ها و انگل ها هستند. در حالی که اکثر میکروب ها بی ضرر و حتی برای زندگی سایر ارگانیسم ها مفید هستند، بعضی از آنها می توانند موجب بیماری در انسان ها، حیوانات و گیاهان شوند.

تقریبا ۹۰ سال از کشف آنتی بیوتیک برای درمان بیماری های عفونی می گذرد؛ کشف این دارو نویدبخش کنترل و درمان بسیاری از بیماری ها بود اما از سال ۱۹۴۰ بحث مقاومت میکروب ها در مقابل آنتی بیوتیک ها آغاز شد و روز به روز در حال افزایش است که این یک تهدید بزرگ برای سلامت همه افراد جامعه محسوب می شود.

دکتر بابک عشرتی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگارعلمی ایرنا وضعیت برخی از بیمارستان ها را از نظر آلودگی میکروبی نامناسب ارزیابی کرد و افزود:اگر مصرف آنتی بیوتیک به همین روال پیش برود، دیگر امکان درمان بیماری عفونی با استفاده از آنتی بیوتیک ها را نخواهیم داشت.

آنتی بیوتیک ها داروهایی هستند که به بیماران برای مقابله با عفونت هایی که عامل باکتریایی دارند با کشتن یا توقف رشد باکتری ها، کمک می کنند. فقط زمانی که عامل ایجاد کننده عفونت، باکتری ها باشند این داروها موثر هستند. آنتی بیوتیک ها هیچ اثری بر عفونت هایی که ناشی از ویروس ها باشند، ندارند.

وی به رصد مقاومت میکروبی در ۶ بیمارستان خراسان رضوی، اصفهان و تهران از حدود یک سال پیش اشاره کرد وگفت:جمع بندی نیمسال ۹۶ این رصد نشان می دهد که این بیمارستان ها از نظر آلودگی میکروبی وضعیت مطلوبی ندارند.

*** مردم درخواست تجویز بی مورد آنتی بیوتیک نکنند

مدیرگروه بیماری های منتقله ازآب وغذای مرکزمدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به مردم توصیه کرد، از پزشک درخواست تجویز بی مورد آنتی بیوتیک نداشته باشند.

عشرتی با اشاره به اینکه برای درمان بیماری های ویروسی، مصرف آنتی بیوتیک موثر نیست، گفت: در برخی از بیماری ها مانند سرماخوردگی و بیماری های تنفسی ساده نیازی به مصرف آنتی بیوتیک نیست.

استفاده ازآنتی بیوتیک ها در بیماری های ویروسی ،استفاده نکردن از آنتی بیوتیک طبق دستور پزشک، خود درمانی و کامل نکردن دوره درمان از جمله عوامل ایجاد کننده مقاومت آنتی بیوتیکی هستند.

طولانی تر و پیچیده تر شدن بیماری ، نیاز به داروهای گرانتر و با عوارض بیشتر و حتی عفونت مقاوم منجر به مرگ از عواقب مقاومت آنتی بیوتیکی هستند.

***تجویز آنتی بیوتیک ها باید ضابطه مند شود

دبیرانجمن متخصصان بیماری های عفونی و گرمسیری نیز با اشاره به اینکه آنتی بیوتیک ها باید متولی داشته باشد، گفت: تجویز اینگونه داروها باید ضابطه مند باشد تا بیماران در صورت نیاز واقعی از این داروها استفاده کنند.

دکتر مینو محرز در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا بر لزوم سطح بندی تجویز آنتی بیوتیک ها تاکید کرد و افزود: هر متخصصی در حوزه پزشکی نباید امکان تجویز آنتی بیوتیک ها را داشته باشد و این کار باید براساس دستورالعمل ها انجام شود.

وی به تدوین فرم تجویز آنتی بیوتیک ها در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران اشاره کرد و گفت: در قالب این طرح به دنبال پیشگیری از تجویز بی مورد آنتی بیوتیک ها هستیم.

محرز برلزوم جلوگیری از مصرفی بی رویه آنتی بیوتیک ها تاکید کرد و افزود: با تحقق این طرح، علاوه بر کاهش چشمگیر مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها، هزینه های درمانی هم کاهش محسوسی خواهد یافت که این موضوع در برخی از مطالعات انجام شده ، تائید شده است.

*** پیشگیری از ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی

- در صورت داشتن بیماری ویروسی از پزشک تقاضای آنتی بیوتیک نکنید و پزشک را برای تجویز آنتی بیوتیک تحت فشار قرار ندهید.

- دوره درمان را حتی در صورت بهبودی کامل کنید. در غیر اینصورت باکتری ها بطور کامل از بین نمی روند و باکتری های باقیمانده باعث عفونت مجدد می شوند که ممکن است این بار مقاوم شده و دیگر به آنتی بیوتیک ها جواب ندهند.

- آنتی بیوتیک های باقیمانده را دور بریزید و برای روز مبادا ذخیره نکنید. زیرا آنتی بیوتیک تجویزی روی همان عفونت بخصوص موثر و صرفاً برای شما در آن ایام تجویز شده است.

- دارو را در ساعاتی که توسط پزشک یا داروساز معین شده، مصرف کنید. آنتی بیوتیک ها زمانی موثر خواهند بود که به طور منظم مصرف شوند.

- حتی اگر علایم شما یکسان باشد آنتی بیوتیک های خود را به دیگران پیشنهاد نکنید، زیرا ممکن است برای آنها مناسب نباشد.

- در مورد نحوه مصرف صحیح آنتی بیوتیک ها با پزشک یا داروساز مشاوره کنید. مصرف نادرست این داروها می تواند جذب آنها را تحت تاثیر قرار داده و باعث کاهش یا حذف اثر آنها شود.

yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های اخیر

    پربحث‌های هفته

    1. بازی با کلمات

    2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

    3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

    4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

    5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

    6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

    7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

    8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

    9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

    10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

    11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

    12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

    13. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

    14. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

    15. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

    16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

    17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

    18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

    19. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

    20. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

    21. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

    22. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

    23. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

    24. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

    25. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

    آخرین عناوین