گم شدن 90 در سیستم بانکی

حمید مقیمی، گروه تعاملی الف،   3961115036 ۱ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱ تکراری یا غیرقابل انتشار
گم شدن 90 در سیستم بانکی

از قدیم در ادبیات ما گفته شده که "چون که صد آمد، نود هم پیش ماست" اما ظاهرا نه فقط در سیستم بانکی بلکه در روال اداری ما هم 90 گم شده! داستان از آنجایی شروع شد که برای تحصیل در خارجه امکانی فراهم آمد و باید برای رتق و فتق امور بانکی احتمالی به کسی وکالت می دادم. البته مساله تحصیل و محل آن مهم نیست بلکه نوع پرداختن سیستم اداری ما به ارباب رجوع است که نشان از گیر کردن بخشی از لنگر رویکردهای اداری در سیستم قدیم و لنگ کردن پای حرکت به سمت نوآوری و سرعت در کارها و در یک کلام دولت الکترونیک است.

در درجه اول، این وکالت به صورت محضری انجام شد که خود محتاج بردن مدارک هویتی دو طرف، پرداخت هزینه درشت و انتظار برای نوشتن و تحویل این برگه بود. برگه ای که برای بانک ثابت کند فرد ب، حق انجام امور بانکی فرد الف را دارد. با داشتن این برگه که مزین به مهر برجسته و مهر جوهری و انواع کلمات فارسی و عربی عهد قدیم و جدید شداد و غلاظ بود، به نظر می رسید که کارها سامان یافته اما مدتی بعد بانک مورد نظر تصمیم گرفت یکی از سیستم های بخش خدمات الکترونیک خود را تغییر دهد، برای این منظور هم باید مشتریان محترم یک توک پا به شعبه می رفتند. این توک پا اگر چه برای کسی می توانست به معنی رفتن به شعبه نزدیک محل کار و منزل و رسیدن به تحویل دار و گذاشتن یکی دو ساعت وقت باشد اما برای اینجانب به معنی هزینه چند میلیون تومان ناقابل و گذاشتن دست کم یک هفته وقت نداشته بود. لذا وقت استفاده از وکالت نامه فرا رسید و من خوشحال از تدبیر واقعه قبل از وقوع. اما داستان به این سادگی نبود.

با وجود پیش بینی انواع متغیرها و احوالات مختلف نشنیده و ندیده و کلمات و جملات کشداری مثل "افتتاح هر نوع حساب .... و غیره تحت هر عنوان، قبول شرایط بانک ها، امضای کارت های حساب فیش ها، سوشها ته سوشها و... برداشت از حساب کلا یا جزئا یک جا و یا متوالی و متناوب..."، به قول ضرب المثل "علم علم، زری نبود توی علم" این یک قلم (بانکداری الکترونیکی) در آن جملات پر طمطراق نبود. لذا با وجود آن که وکیل مربوطه امکان برداشت تمام وجوه حساب را داشت (100 آنجا بود) ولی نمی توانست اقدامی را که باید، در بخش اینترنتی انجام دهد!

این موضوع یکی از مصادیق روندهای اداری است که همچنان پای در سنت گذشته ای دارند که سند را برگه ای کاغذی با انواع مهرها و ذکر تمام جزئیات می داند و از سوی دیگر برای آن که خود را از هر گونه عواقب بعدی مصون کند، همه زحمت را متوجه ارباب رجوع می نماید در حالی که جامعه نمی تواند چه برای حمایت از کسانی که امضای بدون اطلاع می کنند (فرضا همه اختیارات را به وکیل می دهند بعد مدعی می شوند منظورشان همه چیز همه چیز هم نبوده!!) کلیت سیستم را دچار نقصان و کندی کند. بله در خیابان ها و جاده ها انسان ها جان خود را از دست می دهند اما این عوارض به نوعی پذیرفته شده چرا که نمی توان از تردد چشم پوشید یا حداکثر سرعت را سی کیلومتر اعلام کرد تا از هر تصادفی جلوگیری نمود. آیا واقعا مردم ما اینقدر با مردم دیگر کشورها که می توانند حتی به صورت تلفنی و پس از پاسخ دادن به سوالاتی شخصی رمز ورود به حساب خود را نیز دریافت کنند تفاوت دارند؟ یا اینکه سیستم اداری ما آنقدر نگران و دست به عصا راه رفته که گویی اصل بر صحت، اصل بر مسئولیت خود شهروندان در امور شخصی وحفظ اطلاعات فردی و... نیست بلکه آنها مسئولند که مردم اشتباه نکنند همین هم به صورت یک فرهنگ درآمده است.

هم اکنون با استفاده از خدمات اینترنتی موجود صاحب حساب می تواند به حساب اشخاص پول واریز کند یا به همراه کارت بانکی خود خریدی حتی با قیمت ده ها میلیون تومان انجام دهد، اما همین شخص (حال که خدمات به صورت تلفنی ارائه نمی شود) حق ندارد درخواستی در همان محیط اینترنتی با دادن همه مشخصات بفرستد، کسی را معرفی کند حتی گاهی شماره تلفن همراه خود را تغییر دهد. باز هم رفتن به شعبه با مدارک هویتی ضرورت پیدا می کند، گویی این امر به صورت سنت پذیرفته شده "می خواهی بخواه و نمی خواهی هم ما خدمات نمی دهیم". چرا؟ چون هنوز باور لازم ایجاد نشده که دنیای دیجیتال باید ساختار و چارچوب خود را داشته باشد. همان طور که حقوق ما به صورت اعداد و ارقام وارد حساب شده و این اعداد با کارت بانکی یا از طریق اینترنت به حساب دیگری می رود و خرید انجام می شود، باید برسد زمانی که باور کنیم سند فقط آن برگه های فیزیکی و قابل لمس نیست و هویت یک شخص صرفا با حضور فیزیکی و همراه داشتن اصل کارت ملی و شناسنامه معنی نمی شود.

شاید نگرانی از تقلب، انکار یا اختلاف زمینه این شک و تردید را فراهم کرده باشد، در این صورت باید کل سیستم خرید الکترونیکی برچیده شده و ما به همان روش کاغذی منسوخ برگشته و همه رایانه ها را از نگرانی پاک شدن فایل ها، نفوذ و اشتباه کنار بگذاریم یا اگر آنها را وارد کردیم از تجربه ای که ده ها سال است کشورهای دیگر از آن بهره می برند استفاده کنیم.

مشابه همین نمونه را به شکلی دیگر می توان در نقل و انتقال خودرو دید، در حالی که همه امور ثبت خودرو، صدور پلاک و حتی پیگیری سرقت احتمالی توسط نیروی انتظامی انجام می شود، باز هم مشکل نیاز به نقل و انتقال در دفاتر رسمی وجود دارد، امری که روزانه مخارج فراوانی را به مردم تحمیل کرده و رفت و آمد و امور اداری را تشدید می کند که عملا هیچ کاربرد عملیاتی نیز بر آن مترتب نیست.

شاید وقت آن رسیده باشد که بانک ها و موسسات مالی که نقش محوری در توسعه و تحرک جامعه دارند سرانجام تصمیم بگیرند که زمان تغییرات بیشتر فرا رسیده است.

دیدگاه کاربران

ناشناس۲۳۳۹۳۱۱۱:۴۶:۴۷ ۱۳۹۶/۱۱/۱۵
در این سیستم بانکی را باید گل بگیرند.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های دیروز

  1. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  2. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  3. و ناگهان اخلاق!

  4. زیباکلام: اسرائیل برای رهگیری موشک ایران خیلی هزینه داد/ ۷ اکتبر نشان داد که فلسطین هنوز زنده است!

  5. بخش املاک "دیوار"مسدود می‌شود/ فرصت یک هفته‌ای به سکوها

  6. خیانت و وطن فروشی علنی در مقابل دوربین

  7. این ۲ مشکلِ بزرگ در بازار مسکن ایران

  8. موضوع خودروهای لوکس پسران معاون سابق قوه قضائیه چه بود؟

  9. سرانجام دختر فوت شده در متروی تجریش چه شد؟

  10. وزیر کشور: پلیس با رعایت کرامت انسانی به عده کمی که قانون حجاب را رعایت نکنند تذکر می‌دهد

  11. توقیف محموله صادراتی رژیم صهیونیستی در مرز بازرگان

  12. حمایت معاون رئیسی از تعطیلی پنج‌شنبه‌ها/ تاکید رادان بر ادامه طرح «نور» فراجا/ انتقاد روزنامه دولت از کریمی قدوسی

  13. دبی؛ چند روز پس از سیل

  14. خسارت در «اس-۳۰۰»؛ مدرکی که نیست و افتخاری که به نام اسرائیل می‌سازند!

  15. رفتار عجیب یک شهروند در مترو تهران ؛ پارک موتور مقابل پله‌های ورودی ایستگاه!

  16. توماج صالحی به حبس محكوم شد/مظلوم نمايي يك اغتشاشگر 

  17. قالیباف: تأخیر بانک مرکزی در تأمین ارز دارو محرز است

  18. فریب نخوریم! 

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. برخورد محترمانه پلیس با یک خانم برای اعمال قانون و توقیف خودرو

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. کمی دیر نیست؟

  8. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  9. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  10. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  11. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  12. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  13. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  14. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  15. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  16. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  17. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

آخرین عناوین