پوپولیسم با طعم ملی‌گرایی

هادی آذری،   3961112077

«امشب از همه می‌خواهم اختلاف‌ها را کنار بگذاریم».

 پوپولیسم با طعم ملی‌گرایی

شاید باورش سخت باشد، اما این سخنانی بود که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، روز گذشته در نخستین سخنرانی خود در برابر نشست مشترک سنا و مجلس نمایندگان بر زبان آورد. البته ترامپ در حالی درباره وفاق و اتحاد ملی دادِ سخن می‌داد که خود این سخنرانی به نظر می‌رسد باعث انشقاق بیشتر میان دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان شده؛ شرایط در پایان این سخنرانی به‌خوبی گویای این اختلاف عمیق است. در‌حالی‌که جمهوری‌خواهان با سردادن شعار «آمریکا، آمریکا» برای ترامپ دست می‌زدند، دموکرات‌ها با چهره‌هایی درهم به سمت درهای خروجی می‌شتافتند. چاک شومر، رهبر دموکرات‌های سنا نیز با ابراز تاسف، سخنرانی ترامپ را هیزمی بر آتش اختلاف توصیف کرد.

از دیگر سو، ترامپ در حالی برای نخستین‌بار پشت تریبون سخنرانی سالانه کنگره قرار می‌گرفت که بحث ارتباط ستاد انتخاباتی او با روسیه سایه سنگینی بر فضای سیاسی در واشنگتن انداخته است و حتی زمزمه‌هایی درباره اخراج رابرت مولر، بازرس ویژه این پرونده، شنیده می‌شود. از دیگر سو، کاهش شدید محبوبیت ترامپ، اتهام ارتباط با یک بازیگر فیلم‌های مستهجن، توهین به کشورهای آفریقایی و لغو قانون داکا باعث شده بود تا سخنرانی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور این کشور، به یک اتفاق ویژه بدل شود. لباس یکدست سیاه نمایندگان دموکرات زن نیز نشان‌دهنده همدردی با قربانیان آزار و اذیت جنسی بود. جالب اینکه آنها به سخنان فردی گوش می‌دادند که به سوءرفتار جنسی به 19 زن متهم شده است.

احساس به جای واقعیت
در سخنرانی سالانه کنگره، ترامپ از رشد اقتصادی کشور و بازگشت به عظمت ملی سخن گفت. او در سخنان خود از همه خواست با کنارگذاشتن اختلاف‌ها و تفاوت‌ها، به مردم آمریکا آن‌طور که شایسته آن هستند، خدمت کنند. این در حالی است که از نظر بسیاری از تحلیلگران، اظهارات و رفتارهای نژادپرستانه، جنسیتی و ضد مهاجرتی ترامپ، آمریکا را به دورانی از هرج‌ومرج بی‌سابقه وارد کرده است. با‌این‌حال، در حرف‌های ترامپ همان‌طور که انتظار می‌رفت، نشانی از این هرج‌ومرج و بلواهای سیاسی نبود و او به‌جای پرداختن به بسیاری از مسائل جدی این کشور، با تکیه بر نوعی احساسی‌گری ملی، با لحنی خودستایانه بیشتر از دستاوردهای خود سخن گفت. از نظر ترامپ، برای شروع به زیستن در رویای آمریکایی هیچ زمانی بهتری از دوران ریاست‌جمهوری او وجود نداشته است؛ چیزی که او با عبارت «لحظه جدید آمریکایی» از آن یاد کرد. این عبارتی است که هیلاری کلینتون، رقیب انتخاباتی او، برای اولین‌بار در یک سخنرانی در سال 2010 میلادی استفاده کرده بود.  

بخش عمده‌ای از سخنرانی ترامپ به همان چیزی اختصاص یافت که به نظر می‌رسد یکی از دلایل اصلی حضور در کاخ سفید است، یعنی بحث مهاجرت. رئیس‌جمهور آمریکا در این سخنرانی مانند گذشته خواستار اصلاح نظام و قوانین مهاجرتی آمریکا شد تا با مقتضیات قرن بیست‌ویکم میلادی هماهنگ شود. اختلاف درباره مسئله مهاجرت و به‌ویژه بحث قانون داکا در هفته‌های اخیر تا حدی پیش رفت که عملا دولت را به تعطیلی کشاند. بعد از آن بود که ترامپ پذیرفت در ازای اعطای حق شهروندی به حدود 1.8 میلیون مهاجر غیرقانونی، مجوز ایجاد قوانین سفت‌و‌سخت‌تر و ساخت دیوار در مرز مکزیک را به دست آورد. او در جایی از سخنان خود این‌طور گفت: «برای دهه‌ها، بازگذاشتن مرزها باعث سرازیرشدن مواد مخدر و تبهکاران به آسیب‌پذیرترین جوامع ما شده است».

سخنی که البته خیلی به مذاق دموکرات‌ها خوش نیامد و جو کرلولی، از اعضای دموکرات هیئت‌رئیسه مجلس نمایندگان، با گفتن «بی‌خیال» به این جمله واکنش نشان داد. امنیت ملی یکی دیگر از مسائلی بود که ترامپ در سخنرانی روز گذشته خود بر آن انگشت گذاشت و از نیاز به حفاظت از آمریکا در برابر تروریسم سخن گفت. او در جایی از سخنان خود از لغو طرح باراک اوباما برای تعطیلی بازداشتگاه گوانتانامو و همچنین ارسال تروریست‌های بازداشت‌شده به این اردوگاه خبر داد. هزینه نگهداری این اردوگاه که درحال‌حاضر 41 مظنون به فعالیت‌های تروریستی را در خود جای داده، سالانه رقمی معادل 450 میلیون دلار است. ترامپ همچنین نسبت به تهدید «قریب‌الوقوع» برنامه هسته‌ای کره ‌شمالی علیه آمریکا هشدار داد، اما چیز زیادی از راهبرد خود برای مبارزه با برنامه هسته‌ای این کشور ارائه نکرد.

بااین‌حال خاطرنشان کرد اشتباه دولت‌های قبلی آمریکا در قبال این رژیم را تکرار نخواهد کرد. از نظر ترامپ اشتباهات دولت‌های قبلی، آمریکا را در وضعیت بسیار خطرناک کنونی قرار داده که در آن موشک‌های هسته‌ای کره ‌شمالی می‌تواند به تهدیدی جدی علیه امنیت ملی این کشور بدل شود. ترامپ در سخنان خود در حالی از پیونگ‌یانگ به‌عنوان یک رژیم فاسد یاد کرد که در نتیجه گفت‌وگوهای اخیر میان کره‌ شمالی و کره‌ جنوبی، پیونگ‌یانگ برای شرکت در المپیک زمستانی ماه آتی که در کره‌ جنوبی برگزار می‌شود، موافقت کرده است.

ترامپ همچنین از کنگره خواست تا بودجه دفاعی کشور را افزایش دهد و در همین رابطه افزود: «ما باید زرادخانه هسته‌ای خود را بازسازی و نوسازی کنیم، البته با این امید که هیچ‌گاه از آن استفاده نکنیم». البته تمام سخنان ترامپ نشان از جنگ‌طلبی نیز نداشت. او در جایی از سخنان خود از یک لحظه جادویی در آینده گفت که شاید کشورهای جهان همگی با هم سلاح‌های هسته‌ای‌شان را نابود کنند.

این برجامِ وحشتناک
به نظر می‌رسد یک پای ثابت اظهارات ترامپ در سیاست خارجی، ایران و مسئله برجام است. او بارها با ادعای حمایت ایران از تروریسم، به انتقاد صریح و تند از توافق برجام پرداخته است که در دوران باراک اوباما حاصل شد. او در سخنرانی سالانه کنگره با تکرار مخالفت خود با توافق هسته‌ای و وحشتناک توصیف‌کردن برجام، از کنگره خواست تا به اشتباهات اساسی در این توافق رسیدگی کند. البته صحبت‌های ترامپ در مورد ایران فقط به همان حرف‌های همیشگی و تکراری محدود نماند و او گریزی نیز به اعتراضات اخیر در ایران زد. او با اعلام اینکه در جریان اعتراضات اخیر ساکت نمانده است، خاطرنشان کرد که آمریکا از مردم ایران در مبارزه آنها برای آزادی حمایت می‌کند.

پاتک دموکرات‌ها
هرچند در سالن سخنرانی، دموکرات‌ها اعتراض خود را با خروج زودهنگام از سالن به نمایش گذاشتند، اما در بیرون از آن یک نماینده جوان به نام جوزف کندی سوم، با نطقی از حوزه انتخابیه خود کوشید تا با انتقادات تند و صریح خود از عملکرد یک‌ساله کاخ سفید، جواب ترامپ را بدهد. او در جایی از سخنان خود با تشبیه ترامپ به یک آدم قلدر این‌طور گفت که قلدرها هیچ جایی در تاریخ آمریکا نداشته و از قدرت مردمی که برای دفاع از آینده خود متحد شده‌اند، برخوردار نیستند. او همچنین حزب دموکرات را حزبی دانست که برخلاف جمهوری‌خواهان، توامان از کارگران معدن، مادران سرپرست خانوار، مناطق روستایی و شهری حمایت می‌کند و حزبی نیست که بخواهد بخشی از مردم آمریکا را نادیده بگیرد. منظور کندی از این جملات افرادی است که زندگی‌شان تحت‌الشعاع سیاست‌های ضدمهاجرتی ترامپ قرار گرفته است. این نماینده جوان که از یک خانواده خوشنام سیاسی می‌آید، حتی بخش‌هایی از سخنرانی خود را به زبان اسپانیایی ادا کرد. کندی همچنین عامل هرج‌ومرج سال گذشته در آمریکا را دولت ترامپ دانست و افزود: «ما همگی مسیر اشتباه یک کشور چندپاره را احساس می‌کنیم... ما صدای آمریکایی‌ها را می‌شنویم که به دست فراموشی سپرده شده‌اند». او همچنین به انتقاد از حمله ترامپ به قوانین حمایتی پرداخت و خاطرنشان کرد که دولت نه‌فقط قوانین حمایتی، بلکه تفکری را هدف گرفته که بنیان و شالوده جامعه آمریکا بر آن استوار است.

منبع: شرق

yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. این صدای اقتدار ایران است ...

  5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  7. وحدت ملی با وعده صادق

  8. کمی دیر نیست؟

  9. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  10. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  11. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  12. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  13. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  14. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  15. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  16. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  17. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  18. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  19. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  20. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  21. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  22. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  23. اسراییل چه باید بکند؟ 

  24. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  25. بهادری جهرمی: احیای دریاچه ارومیه با برنامه‌ریزی دولت رخ داد

آخرین عناوین