فیلترینگ، خوب یا بد

حمید مقیمی، گروه تعاملی الف،   3961019045 ۱۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۳ تکراری یا غیرقابل انتشار
فیلترینگ، خوب یا بد

این روزها بحث فیلترینگ به خصوص بعد از بسته شدن موقت تلگرام بسیار گسترده شده است، هر دو دسته مخالف و موافق هم دلایل قابل توجهی دارند. نه می شود برخی کانال هایی که با جذب مخاطبان به نسبت زیاد، با مسموم کردن فضا و دروغ پردازی مخاطبان را دعوت به آشوب می کنند نادیده گرفت و نه بخش بزرگی از مردم که برای ارتباطات، کار و تجارت از اینترنت و تلگرام استفاده می کنند، برای همین هم راه حل به سادگی گفتن بله یا خیر، خوب یا بد نیست.

موافقان فیلترینگ از سال ها قبل میانه خوبی با رسانه های اجتماعی نداشتند برای همین فیس بوک، تویتر، وایبر، وی چت یا سایت های اشتراک گذاری محبوبی مثل یوتیوب و غیره از دسترس خارج شدند اما این امر به معنی آن نبود که دسترسی به آنها غیرممکن شود، بلکه فقط سخت می شد و گاهی نیاز به هزینه داشت. فیلترشکن های رایگان و وی پی ان های پولی بازار پیدا کردند و همچنان کسانی که می خواستند از دیوار عبور کرده و به این شبکه ها می پیوستند.

مدعیان خارجی و خارج نشین هم البته از این نمد کلاهی بافتند و به بهانه نبود آزادی بیان، برای ساخت فیلترشکن های اختصاصی دفتر و دستک درست کردند و فیلترینگ را بهانه دیگری برای حمله به سیاست های کشور قرار دادند.

یک دوگانگی ایجاد شده بود که البته هنوز هم هست، دوگانگی سیاست رسمی و رفتار کاربران، سیاست رسمی سایتی را می بست ولی این بستن مانع از دسترسی نبود لذا به جای آن که به صورت کنترل شده، با پیش بینی آموزش های فرهنگی، آگاه سازی خانواده ها و ساخت برنامه های تلویزیونی و رادیویی، جامعه با امکانات و در عین حال مخاطرات سایت ها و شبکه های اجتماعی روبرو شود، کلا کنترل حذف شد (چون ما نمی بینیم پس نیست).

فرض کنید الان می توان کتاب ها در مورد مضرات سیگار نوشت، چه جنبه های اقتصادی و چه جنبه های سلامتی، حال اگر دولت به واسطه این ضررهای غیرقابل انکار واردات و تولید سیگار را متوقف کند چه رخ خواهد داد؟ پیش بینی سخت نیست، قاچاق صد برابر می شود. همان کالا بدون کنترل بهداشتی و استاندارد، بدون پرداخت حقوق گمرکی به داخل منتقل و به قیمت چند برابر به فروش می رسد. سودی هم که باید نصیب دولت بشود به واسطه ها و قاچاقچیان می رسد. گیریم که تعدادی هم کمتر کشیدند.

نکته مهمی هم که نادیده گرفته می شود پرورش روح قانون گریزی از این مسیر در جامعه است. وقتی شخص می داند که شکستن قانون امری خلاف وجدان نیست، در مقابل سایر مظاهر قانون شکنی هم به تدریج نرم می شود.

حال رویکرد ما به اینترنت و فیلترینگ چه باید باشد؟ اول که باید بپذیریم اینترنت مثل برق، مثل گاز و وسایل نقلیه هم اکنون جزئی از اقتصاد و زندگی روزمره مردم شده و نمی توان آن را حذف یا به گونه ای ضعیف کرد که عملا امکان کاربری وجود نداشته باشد. وقتی این موضوع را پذیرفتیم به دنبال راه هایی خواهیم رفت که اگر چه سخت تر هستند ولی سازنده تر، نتیجه بخش تر و نزدیک تر به کرامت انسانی خواهند بود.

در مورد سیگار چه اتفاقی افتاد؟ روی پاکت های آن تصاویر وحشتناکی از ریه های سیاه و سرطانی گذاشتند، نوشتند که سیگار برای سلامتی زیان آور است، آن را در مکان های عمومی، اتوبوس ها و محل های بسته ممنوع کردند، برنامه های پزشکی، اجتماعی و فرهنگی از ضررهای آن گفتند تلاش کردند که قیمت آن بالاتر برود، دستور داده شد که به زیر 18 سال فروخته نشود و ... یعنی جامعه ضمن برقراری مقرراتی آمرانه و سخت گیرانه خود را از کنترل مسیر تولید و توزیع محروم نکرده است، همگان هم نسبت به آن اشراف دارند و می پذیرند، حتی خود مردم در فضاهای بسته با کشیدن سیگار مخالفت می کنند.

اگر نگران ارسال فلان کلیپ چند ثانیه ای باشیم، هزاران هزار از آن در یک لوح فشرده (سی دی) یا حافظه های قابل حمل (فلش دیسک) به راحتی جا به جا و در چند ثانیه کپی می شود. حتی اگر اینترنتی در کار نباشد و اگر بود، همین مطالب قبلا توسط ایمیل جا به جا می شد. پس نمی توان توجیهی داشت بر این مبنا که جلوی فلان خلاف و ارسال فلان موضوع را می گیریم.

در مورد اینترنت و رسانه های اجتماعی هم فیلترینگ کارایی مناسبی نداشته و نمی شود هم سرعت اینترنت را تا هفته ها و ماه ها زیر صفر برد، وقتی هم که سرعت بالاتر آمد فیلترشکن های رنگارنگی که حتی در همین شرایط هم بیش و کم کار می کنند، به خوبی فعال شده و رشته هر چه تصمیم گرفته شده را پنبه خواهند کرد. فقط ما می توانیم خوشحال باشیم که فلان و بهمان سایت را بستیم ولی عملا چنین اتفاقی نیافتاده است.

چاره کار آگاه سازی، رفع ابهامات، پاسخ به شبه افکنی ها و پذیرش اشکالات است. مثلا در مورد تلگرام، وقتی ما کانال های بسیار پر طرفدار و سالمی داریم که مدیران آنها در داخل کشور هستند و به سلامت کار می کنند، از طریق همان ها می توان تبلیغات مسموم ضد انقلاب را خنثی کرد و حتی اگر چاره ساز نبود یا در مواقع اضطرار، پیام رسان های جایگزین داخلی و خارجی را معرفی نمود (نه صرفا یک مورد داخلی) و امکان انتخاب را به مخاطب داد.

مسلما قاطبه مردم خواستار به هم خوردن نظم جامعه نیستند، مسلما همه شکوفایی و امید به آینده را آرزو دارند، پس چرا به آنها امید و شادابی ندهیم؟ وقتی شادابی آمد، وقتی امید طلوع کرد، جایی برای عرض اندام درندگان نخواهد ماند.

اگر برخوردهای ما انفعالی و فرار از رویارویی باشد، اگر به جای پاسخ به شبهات و اتهامات ضد انقلاب سکوت کردیم و فقط سعی کردیم صدای آنها نرسد (که به صد ترفند می رسانند) بعید است که بتوانیم خود را برنده بدانیم. باید از آگاهی مردم و از خود آنها در مقابله با این توطئه ها استفاده کرد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۹۹۱۱۸۰۸:۴۴:۵۳ ۱۳۹۶/۱۰/۱۹
فیلترینگ کار بسیار نا پسندی است.
ناشناس۱۹۹۱۲۴۰۸:۴۶:۳۱ ۱۳۹۶/۱۰/۱۹
اونایی که استفاده میکنن از فیلتر شکن هم استفاده میکنن اونایی هم که استفاده نمیکنن یا کم استفاده می کنند اصلا فرقی به حالشون نداره یعنی بیخود فیلتر کردند استفاده کننده ها استفادشون میکنن
ناشناس۱۹۹۱۶۶۰۹:۱۷:۳۰ ۱۳۹۶/۱۰/۱۹
با فلیترینگ کاملا مخالفم از دید من دولت اصلا نباید ابزار فیلترینگک داشته باشه و اینترنت باید مستقیما به اینترنت جهانی وصل باشد تشخیص اینکه چه سایتی خوب است یا بد است با خود فرد است. الان ضمنا فیلترشکن هست همه دسترسی دارند و فقط دردسر برای مردم ایجاد می کند بهتره کل فیلترینگ برداشته شده همه سایتها باز باشند
علی۱۹۹۱۹۶۰۹:۳۲:۵۱ ۱۳۹۶/۱۰/۱۹
فضای مجازی و دنیای اطلاعات باید آزاد و قابل دسترس باشد. ضمن آگاهی دادن در مورد خوب یا بد بودن یک سایت یا کانال باید توجه داشت که این خود کاربر است که انتخاب میکند و به زور نمیشود خواستمان راتحمیل کنیم. مثال کوچکی میزنم، ببینید خوراک کله پاچه یکی از محبوب ترین خوراک های مورد علاقه هموطنان است ولی من متاسفانه بشدت از آن بدم می آید و لب نمی زنم، آیا دیگران باید من را مجبور به خوردن آن بکنند یا من دیگران را از خوردن آن نهی کنم.
ناشناس۱۹۹۲۹۸۱۰:۵۶:۲۶ ۱۳۹۶/۱۰/۱۹
خدا کنه همه..به این نتیجه برسن
ناشناس۱۹۹۳۲۱۱۱:۰۶:۵۹ ۱۳۹۶/۱۰/۱۹
فیلترینگ برای آدم ها کم سواد و بی جنبه کار درستیه، البته برای جلوگیری از دسترسی به سایت های غیراخلاقی! اما فیلترینگ برای آدم های تحصیل کرده که امروز اکثریت مردم کشور رو تشکیل می دن، فاجعه، غیراخلاقی و رفتاری ناشی از کم سوادیه.
ناشناس۱۹۹۳۳۹۱۱:۲۲:۰۲ ۱۳۹۶/۱۰/۱۹
چند هزار نفر با فیلتر کردن بیکار کردن .
بیگی29۱۹۹۳۵۱۱۱:۳۶:۱۷ ۱۳۹۶/۱۰/۱۹
...انگار کسی فیس بوک ندارد؟و ...مبارزه با تکنولوژی آب در هاون کوبیدن است.
ناشناس۱۹۹۳۶۸۱۱:۵۳:۱۰ ۱۳۹۶/۱۰/۱۹
فیلترینگ = افزایش نارضایتی
ناشناس۱۹۹۳۸۳۱۲:۰۶:۵۷ ۱۳۹۶/۱۰/۱۹
به خاطر یک بی نماز در مسجد را نمی بندند. درصد کانالهای غیر اخلاقی از درصد اشعار غیر اخلاقی در ادبیات فارسی بسیار کمتر است. کسی دنبال نابودی ادبیات فارسی از بیخ و بن نیست.
ناشناس۱۹۹۴۱۲۱۲:۳۰:۳۳ ۱۳۹۶/۱۰/۱۹
همه که دارن با فیلتر شکن میرن این وسط فقط کسب و کارهای مجوز دار زیان کردن !
...۱۹۹۴۵۵۱۳:۰۷:۲۱ ۱۳۹۶/۱۰/۱۹
امروز روزنامه کیهان هم با مرورگرفایرفاکس باز نمیشه هرچیزی را بایدبا قانون وفق داد.
علی۱۹۹۶۵۸۱۴:۵۶:۰۸ ۱۳۹۶/۱۰/۱۹
بهتر است به جای فیلترینگ شفاف سازی کنید و پاسخگو باشید در این صورت به سرعت همه ی مشکلات بر طرف خواهند شد
علی۱۹۹۶۷۷۱۵:۰۵:۵۹ ۱۳۹۶/۱۰/۱۹
گرچه فیلتر سایت های غیراخلاقی قابل قبوله ولی با فیلتر یوتیوب و چندین و چند سایت دیگه که بسیار منبع خوبی برای هر کشور است کاملا مخالفم
ناشناس۱۹۹۷۶۶۱۶:۱۵:۵۶ ۱۳۹۶/۱۰/۱۹
فیلترینگ وظیفه خود خانواده هاست و به دولت ربطی نداره.
ناشناس۱۹۹۹۴۸۱۸:۱۷:۲۸ ۱۳۹۶/۱۰/۱۹
وقتی خونواده بی خیاله میشه ی معضل اجتماعی و دولت مجبوره دخالت کنه
سعید۲۰۰۴۴۸۰۸:۱۴:۰۳ ۱۳۹۶/۱۰/۲۰
کسی مجبورش نکرده خودش می خواد نوخود هر آش بشه
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  8. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  9. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  10. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  11. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  12. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  13. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  14. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  15. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  16. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  17. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

آخرین عناوین