بودجه های فرهنگی با جامعه ما چه کرده است؟

حمید مقیمی، گروه تعاملی الف،   3961002032 ۱۳ نظر، ۰ در صف انتشار و ۱۸ تکراری یا غیرقابل انتشار
بودجه های فرهنگی با جامعه ما چه کرده است؟

فرهنگ یکی از دغدغه های اصلی کشور ما محسوب شده و اگر نیک بنگریم این مهم نه فقط زیربنای اخلاق اجتماعی، همبستگی ملی و هویت ما بلکه اثر مستقیم در تجارت و سیاست و آینده ما هم دارد. وقتی باور کردیم که این انسان ها هستند که تجارت می کنند، سیاست می ورزند و تک تک اعضای جامعه را تشکیل می دهند، خواهیم دانست که فرهنگ آنها تضمین کننده نوع تعامل آنها با جامعه خواهد بود. هر چه غنی تر و پرورده تر، انسان هایی نیکو گفتارتر و نیکو رفتارتر با هدفی والاتر.

از این جهت جایگاه بودجه های فرهنگی برای نهادهای فرهنگ ساز اعم از دولتی و غیردولتی مشخص می شود. خرج کردنی که در واقع سرمایه گذاری برای حال و آینده به حساب می آید. البته وقتی در این تابلوی دقیق شویم و از این کلیت مورد توافق به سمت اجرایی شدن برویم، موضوع بسیار مهم هزینه و فایده و همچنین اولویت ها مطرح می شود.

ما چه ملاک و چه نگاهی باید داشته باشیم که بتواند بین هزینه تقریبی یک میلیارد تومان و اثر فرهنگی مورد انتظار از این مبلغ طی یک سال در جامعه تعادل برقرار کند. چه نهاد یا کمیته ای می تواند چنین بیلان کاری را بررسی و لزوم یا عدم لزوم آن برای سال بعد تعیین نماید؟ شاهین ترازوی ما کجاست؟ بی تردید سلیقه های بسیاری در جامعه وجود دارند که هر یک روش ها فرهنگی خاص خود را توصیه می کنند، اولویت ها هم در این زمینه به شدت با زاویه نگاه تغییر می کند. فارغ از این نگاه ها، آنچه که در صحنه جامعه در مقابل ماست، می تواند ملاکی از ثمربخشی، موفقیت یا عدم موفقیت این بودجه ها باشد.

آیا این بودجه ها که امسال به حدود 8000 هزار میلیارد تومان رسیده، توانسته است جامعه ما را، مردم ما را به سمت خیر، امانت داری، راست گویی، وجدان کاری و همنوع دوستی از یک سو، اخلاق مداری، ایمان و خداباوری از سوی دیگر سوق دهد؟ همان طور که ابتدا کلیات بودجه تصویب و بعد جزئیات بررسی می شود، باید دید کلیات مصارف این بودجه مثبت و قابل قبول بوده اند یا خیر. اگر نیست، شاید جهت گیری، نوع نگاه و شکل کارکرد نهادها نیاز به بازنگری داشته باشند.

چرا نهادهای فرهنگی موظف نباشند که هر سال با حضور در کمیسیون های مجلس و در حضور رسانه ها از عملکرد خود دفاع کرده و در صورت موفقیت ادامه و جهت گیری کلی کار آنها تصویب و تعیین کنند. صرف این که بودجه تخصیص یافته بدون مشکل توسط ذی حسابی تایید شود کافی نیست چرا که منابع محدود کشورمان که تحت فشار مضاعف ناشی از تنگناهای اقتصادی قرار داد باید با و دقت و وسواس در محل هایی خرج شوند که مردم اولویت آن را تشخیص داده و به سود اکثریت آنها باشد.

یکی از مشکلات ما در زمینه نهادهای فرهنگی به روز نبودن آنها و فاصله ایست که با متن جامعه پیدا کرده اند. شاید نگارش و انتشار چند جلد کتاب، تهیه چند عنوان لوح فشرده، برگزاری چندین همایش و دعوت از چند میهمان خارجی به عنوان گل سرسبد آنها، سودی را که ما تصور می کنیم، در قبال هزینه خود نداشته باشند. لذا بخشی از نهادها و مراکز فرهنگی که از بودجه دولتی حاصل از فروش نفت و مالیات هزینه های خود را تامین می کنند، باید میزان حضور خویش را در صحنه کنونی اجتماع، در بین مردم و در فضای مجازی نشان دهند.

جستجو در فضای مجازی، در شبکه های اجتماعی و رسانه های جدید که هم هزینه کمتری را نسبت به شبکه های تلویزیونی و رادیویی دارند و هم اثربخشی فوق العاده ای پیدا کرده اند، کمتر نشان از فعالیتی چشمگیر از سوی دستگاه های فرهنگ ساز ما دارد. در مقابل شبهات فراوانی که دشمنان و معاندان هر روز به اشکال مختلف در معرض دید قرار می دهند، ما چه کرده ایم؟ آیا هرگز برای تخصیص این بودجه ها و برای تعیین میزان ثمربخشی، از دانش آموزان، دانشجویان، مردم کوچه و خیابان نظر سنجی کرده ایم؟ آیا با یک روش آماری دقیق و با حضور اقشار مختلف شهری و روستایی از ایشان پرسیده ایم که از چه کالاهای فرهنگی استفاده می کنند؟ یا اصلا چه می خواهند و چه انتظاری دارند؟
اگر روزی چنین آماری به صورت شفاف مشخص شد، مسلم بودجه به شکلی هدایت خواهد شد که بیشترین فایده را داشته باشد و گرنه در جایی که دستگاهی که درآمد دولتی دارد، تمام تلاش خود را برای جذب تمام بودجه و مصرف آن خواهد کرد، مسئول مربوطه هم تصور می کند که بیشترین اثر مثبت را در جامعه دارد ولی ممکن است لزوما نظر مردم یا واقعیت درونی جامعه اینچنین نباشد.

دیدگاه کاربران

علیرضا۱۷۴۷۴۳۰۹:۱۲:۴۳ ۱۳۹۶/۱۰/۲
....تصور کنین نانوا ها یک ماه اعتصاب کنن یا اینکه پرستارا یک ماه همه فعالیتهاشونو تعلیق کنن اونوقت میبینم که کل شهر فلج شده. ولی تصور کنین همین نهادهای فرهنگی.. یکسال تعطیل بشه. آیا واقعا اتفاقی میوفته؟؟ .. اصلا حضورشون به چشم نمیاد که در صورت نبودنشون، مشکلی پیش بیاد. واقعا باید کل بودجه نهاد های ذیل ردیف 17 جدول بودجه رو قطع کنن به مدت یکسال، اگه واقعا مشکلی پیش اومد از سال دیگه اونها رو برگردونن و اگه مشکلی پیش نیومد ، .. پرونده این نهاد ها رو جمع کنن
ایرانی ملجم۱۷۴۷۷۰۰۹:۵۵:۳۸ ۱۳۹۶/۱۰/۲
آیا این بودجه ها که امسال به حدود 8000 هزار میلیارد تومان رسیده، توانسته است جامعه ما را، مردم ما را به سمت خیر، امانت داری، راست گویی، وجدان کاری و همنوع دوستی از یک سو، اخلاق مداری، ایمان و خداباوری از سوی دیگر سوق دهد؟ ..
ناشناس۱۷۴۷۹۰۱۰:۱۶:۲۸ ۱۳۹۶/۱۰/۲
متاسفانه در حیطه فرهنگ، کم کاری بسیار است و بدکاری بیشتر! به عنوان نمونه، محدودیت و کم رنگ کردن بسیاری از مراسم و جشن های ایرانی باعث شده عده ای بدون آگاهی و شناخت متمایل به مراسم غربی شوند، مانند کریسمس و کاج و هالووین و.... در حالیکه در قیاس با اینگونه مراسم، در فرهنگ ایرانی غنا و قدمت بالاتری وجود دارد. حتی موردی مانند چهارشنبه سوری، که بدلیل کم کاری مسئولان به چهارشنبه سوزی تبدیل شده است. در حالیکه مسئولان میتوانند آنرا کنترل شده و زیبا در محلهای مشخص تبدیل کنند.
اسدي۱۷۴۸۰۵۱۰:۲۹:۱۰ ۱۳۹۶/۱۰/۲
چرا عکس وزارت فرهنگ را زده اید. مبلغ قابل توجهی از بودجه فرهنگی در جاهای دیگر هزینه میشود.
ناشناس۱۷۴۸۲۳۱۰:۴۴:۱۰ ۱۳۹۶/۱۰/۲
مشکل از جایی اغاز می شود که بودجه فرهنگی را بجای اینکه به وزارت فرهنگ بدهید به دست خواص می دهید
ناشناس۱۷۴۸۳۹۱۰:۵۷:۱۶ ۱۳۹۶/۱۰/۲
متاسفانه این حجم بودجه و اختیارات باصطلاح فرهنگی خروجی روشن و قابل تعمقی نداشته و نتوانسته اند مانع رشد بی فرهنگی و نفوذ فرهنگ بی بند و باری در جامعه گردند
ناشناس۱۷۴۸۹۳۱۱:۳۹:۵۱ ۱۳۹۶/۱۰/۲
یک احتمال .. وجود دارد و اون اینکه رویکردفرهنگی ما اشتباه است و..نه تنها در بهبود واقعی فرهنگ ما موثر نبوده بلکه وضعیت به مرز هشدار رسیده ..
ناشناس۱۷۴۹۴۳۱۲:۳۷:۵۳ ۱۳۹۶/۱۰/۲
این 8000 میلیارد تومان اگر بین 20 - 30 میلیون نفر اقشار پایین جامعه توزیع شود فرهنگی ترین و خداپسندانه ترین کار صورت خواهد گرفت . چون بنا به روایت معتبر : وقتی فقر از دری وارد شود ایمان از همان در خارج می شود .
ناشناس۱۷۴۹۹۴۱۳:۲۱:۴۵ ۱۳۹۶/۱۰/۲
اتلاف منابع ملی
محمد قاسمی۱۷۵۰۰۳۱۳:۳۶:۲۷ ۱۳۹۶/۱۰/۲
وضع فرهنگی ما .. رشد خوبی نداشته ولی نهاد های فرهنگی بودجه خور عملا هیچ کاری نکردند و نمی کنند فرقی ام از دولتی و غیر دولتی نداره
ناشناس۱۷۵۰۷۶۱۵:۱۱:۵۲ ۱۳۹۶/۱۰/۲
بودجه‌های فرهنگی جیب ما را خالی کرده مردم را هم ..
ناشناس۱۷۵۱۴۴۱۶:۴۰:۰۳ ۱۳۹۶/۱۰/۲
سلام هر جایی که از بیت المال استفاده میکنه غیر از بخش های امنیتی و نظامی. در یک سامانه. میزان اموالشون. حقوق مدیراشون. بیلان سالانه و عملکردشون بیاد. این سامانه هم در نظارت عموم. اینطوری بسیار اتفاق های خوش می تواند بی افتد. .. موفق باشید.
ناشناس۱۷۵۳۳۲۲۲:۱۹:۴۴ ۱۳۹۶/۱۰/۲
الف..15میلیون پرونده دادگاهی یعنی مردودی تمام دستگاه های فرهنگی .از وزارت ارشاد تا صداسیما تا ....باید..اول بپذیریم اشتباه کردیم .اما ...
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. جنگ ترکیبی خودمان، علیه خودمان!

  2. کارگری انگشتر ۵۰ میلیاردی را به صاحبش بازگرداند

  3. جلاد، به پایان سلام کن!

  4. بهادری جهرمی: مبالغ جرایم رانندگی متناسب با تورم افزایش یافت

  5. تورم چه زمانی تک رقمی می‌شود؟

  6. نرخ تعرفه‌های خدمات بهداشتی درمانی ۱۴۰۳ اعلام شد/ نرخ رسمی ویزیت ۵۰% گران می‌شود!

  7. بازداشت سومین عامل حمله تروریستی در مسکو

  8. آقایان رئیسی و اژه‌ای! آیا در پیشگاه خدای متعال و امام‌زمان (عج) پاسخی دارید؟

  9. انتقام از پوتین؟

  10. عوامل توهین کننده به نظام و مقدسات اسلامی دستگیر شدند

  11. ائتلاف ایران، روسیه و چین تبدیل به کابوسی برای آمریکا می‌شود

  12. علم‌الهدی: امروز در کشور از آثار تحریم اقتصادی آمریکا مشکلی حس نمی‌کنیم

  13. اقدام عجیب سفیر ایران در باکو/ برای عزت ایران استعفا دهید              

  14. بازگشت احتمالی ترامپ چه تاثیری بر اقتصاد ایران دارد؟

  15. افزایش ١٧٠ درصدی حداقل حقوق کارگران در دولت سیزدهم

  16. مردم طلای دست دوم خریداری نکنند

  17. خط و نشان حقوقی ایران برای کویت

  18. هشدار سخنگوی پلیس به رانندگان نوروزی؛ آمار تصادفات هولناک است!

  19. اول، بساط دلالی باید جمع شود

  20. وزیر اقتصاد: در سال ۱۴۰۲ رکورد بیشترین سرمایه‌گذاری خارجی واقعی در ۱۶ سال اخیر شکسته شد

  21. کولرهای گازی بلای جان صنعت برق

  22. منظور: تخصیص ارز کشور برای واردات خودرو به صرفه نیست

  23. ایران اینترنشنال در آستانه تعطیلی / تعطیلی قریب الوقوع دفتر واشنگتن + عکس

  24. دادستان ساری: خسارات وارده قطع سه هزار اصله نهال جبران شود

  25. ابابیل ۵، از آخرین دستاورد‌های قدرت پهپادی جهان

آخرین عناوین