شکاف‌هایی که وحدت ملی را تهدید می‌کند

محمدعلی آتش سودا، گروه تعاملی الف،   3960828026 ۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۹ تکراری یا غیرقابل انتشار
شکاف‌هایی که وحدت ملی را تهدید می‌کند

خوانندگان این یادداشت کم‌ و بیش از وضعیت آشفته‌ی گفتگو و اختلال در ارتباط میان جریانات مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و غیره‌کشور مطلعند و نمودهایی از این وضعیت نابسامان را به مناسبت‌های مختلف مشاهده کرده‌اند. هدف نگارنده‌ی این یادداشت تشریح شکاف‌هایی است که طی سالیان اخیر در لایه‌های مختلف اجتماعی ایران بروز کرده و از دید وی واگذاشتن این شکاف‌ها و انفعال در ترمیم آن‌ها تهدیدی جدی برای وحدت ملی است. شاید بتوان عمده‌ترین شکاف‌های حال حاضر در ساخت سیاسی و اجتماعی کشور ایران را ذیل عناوین زیر دسته‌بندی کرد:

1-شکاف اقتصادی (فقیر/ثروتمند): اگرچه یکی از مهم‌ترین اهداف انقلاب اسلامی سال 1357 از بین بردن فاصله‌ی طبقاتی و اجرای عدالت اقتصادی بود، اما و به ویژه پس از پایان جنگ تحمیلی، بی‌برنامگی در مدیریت سرمایه‌های اقتصادی کشور به ظهور طبقه‌ای اقتصادی انجامید که با استفاده از رانت ارتباط با صاحبان قدرت سرمایه‌هایی بادآورد به هم زدند و برخی نیز که خود برخاسته از طبقات پایین اجتماع بودند، توانستند در رقابتی نابرابر خویشتن را از این طبقه واکنند. افزایش تدریجی تعداد این افراد، به ظهور طبقه‌ی اجتماعی کوچک، اما قدرتمندی انجامید که منافع آنان در تعارض مستقیم با محرومان اقتصادی قرار دارد و البته هر گونه تلاش برای برقراری حداقلی از عدالت اقتصادی (مثلا از طریق شفافیت مالی و اخذ مالیات‌های بالا) با مقاومت این عده روبه‌رو می‌شود.

2-شکاف قومیتی (فارس/ غیر فارس): سرزمین ایران برای قرن‌ها محل همزیستی اقوام مختلفی بوده است که علی‌رغم داشتن زبان و نژاد مختلف، تحت چتر فراگیر تمدن ایرانی و زبان فارسی به حیات فرهنگی و معنوی خود ادامه داده‌اند. در سال‌های اخیر تداوم بر سیاستی که برخی اقوام غیر فارس را به چشم غیر خودی می‌نگرد و از استفاده از توانمندی آنان در مدیریت‌های کلان هراس دارد، به بروز شکافی قومیتی انجامیده است که در یک سوی آن فارس‌ها (غالبا اهالی استان‌های مرکزی و خراسان و کرمان و حاشیه‌های شمالی و جنوبی کشور) و در سوی دیگر آن غیر فارس‌ها (عموما اهالی استان‌های مرزی شرقی و غربی) قرار دارند. باید گفت که تقویت نیم‌بند ناسیونالیسم ایرانی آن هم فقط در مناسبت‌هایی خاص، تنها یکی از راه‌های ترمیم این شکاف است و اصرار بر تداوم سیاستی که مطابق آن استفاده از نیروهای کارآمد اقلیت‌های قومی همچنان عملی تابو محسوب می‌شود، به تعمیق بیشتر این شکاف می‌انجامد.

3-شکاف مذهبی (شیعی/ غیرشیعی): مطابق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مذهب رسمی کشور تشیع است، اما مطابق همین قانون پیروان ادیان دیگر از حقوق شهروندی برابر با شیعیان برخوردارند و باور دینی آنان نمی‌تواند و نباید مایه‌ی تضییع حقوق شهروندی آنان شود. متاسفانه و به واسطه‌ی افراط و تفریط در احساسات مذهبی و ناآگاهی از روح تعالیم دینی، به مرور زمان غفلت‌هایی از حقوق شهروندی سایر ادیان صورت گرفته که به تضییع این حقوق انجامیده است. نمونه‌ی بارز این مساله را در ماجرای پیش آمده برای نماینده‌ی زرتشتی شهر یزد دیدیم که با درایت مسئولان کلان کشور در حال رفع و رجوع است و امید است که با توجه بیشتر به روح مسالمت‌جوی تعالیم اسلامی و سیرت بزرگان دین در رفتار با پیروان سایر ادیان و نیز توجه به حقوق شهروندی مصرّح در اصول قانون اساسی، از گسترش احساس تبعیض میان اقلیت‌های مذهبی جلوگیری شود.

4-شکاف سیاسی (اصلاح‌طلب/ اصولگرا): سال‌هاست که عرصه‌ی سیاسی کشور محل جولان دو گروه سیاسی است که یکی خود را مدافع وضعیت موجود و طرفدار ارزش‌های سنتی و انقلاب اسلامی می‌داند و دیگری بر لزوم اصلاح در چهارچوب ساختار کشور اصرار می‌ورزد. متاسفانه این دو جناح که به شکلی غیررسمی، نمایندگی دو طبقه‌ی اجتماعی عمده در ایران را نیز بر عهده دارند (طبقات متوسط شهری و روستایی) فاقد توانایی لازم برای برقراری ارتباط و گفتگو میان خود هستند و هر حادثه‌ی کوچکی می‌تواند دستاویز یکی از این دو گروه برای تمسخر دیگری و انتقام‌گیری سیاسی و تشفی روانی جناح وابسته شود.

5-شکاف اجتماعی (سنتی/ مدرن): با توجه به وضعیت اجتماعی امروز ایران به سختی بتوان منکر وجود شکافی ساختاری در بدنه‌ی اجتماعی مردم شد که نشات گرفته از زیست و پرورش فکری مردم ایران در دو بافت سنت و مدرنیسم است و شواهد حاکی از آن است که دامنه‌ی این شکاف بسیار گسترده است. نیز باید اذعان کرد که تفکیک دقیق مرز این شکاف امکان‌پذیر نیست و مردمی از اقلیت‌های مختلف قومی و مذهبی و اقتصادی و اجتماعی و سیاسی و با وابستگی‌هایی متفاوت می‌توانند در یکی از این دو گروه قرار گیرند. البته در یک ارزیابی کلی می‌توان گفت که اعضای طبقه‌ی سنتی غالبا متعلق به قشر حاشیه‌نشین و فقیرتر جامعه هستند و در مقابل اعضای طبقه‌ی مدرن را اکثرا شهرنشینان و طبقه‌ی متوسط جامعه تشکیل می‌دهند، اما به دلیل تداخل بافت‌های مختلف در یکدیگر در اثر عواملی چون مهاجرت، رشد صنعت و فن‌آوری و فراگیری رسانه‌های ارتباطی در دهه‌ی اخیر باید اقرار کرد که دیگر ترسیم مرزی قاطع میان پایگاه اجتماعی قشر سنتی و مدرن غیرممکن است. قدر مسلم این است که ارتباط میان این دو قشر به دلیل تمایز گفتمان و علایق و منافع اقتصادی و غیره دشوار است و به دلیل عدم تلاش برای درک متقابل و امکان همزیستی این دو قشر، فاصله میان گفتمان این دو گروه روز به روز بیشتر و از وضعیت تفاوت دور و به مرحله‌ی تقابل نزدیک‌تر می‌شود.

اکنون باید گفت که با توجه به گستردگی خرده‌فرهنگ‌هایی که در بستر اجتماعی ایران می‌زیند و به مناسبت‌های مختلف وارد کنش‌ می‌شوند، ناتوانی گفتمان حاکم بر این خرده‌فرهنگ‌ها از ارتباط دو سویه با هم، به عاملی تهدید‌کننده‌ برای وحدت ملی تبدیل شده است. نمونه‌های بارز این تقابل تهدیدکننده را در موقعیت‌هایی همچون راهپیمایی اربعین، بزرگداشت کوروش، ماجرای نماینده‌ی زرتشتی شهر یزد، زلزله‌ی کرمانشاه، مسکن مهر و غیره می‌توان دید. در تمام این موقعیت‌ها وضعیتی که می‌تواند به عاملی برای تقویت وحدت ملی تبدیل شود (مثل راهپیمای اربعین یا بزرگداشت کوروش) یا بحرانی که برای حل آن نیاز به وحدت ملی است (همچون ماجرای سپنتا نیکنام یا زلزله‌ی کرمانشاه) به دلیل ناتوانی طرف‌های درگیر از درک یکدیگر، وارد ستیزه‌های لجاجت‌آمیزی می‌شود که بخشی بزرگ از انرژی کنشگران را نیز به هدر می‌دهد. نکته‌ی مهم این است که به دلایل بسیاری که مهمترین آن حضور گسترده‌ی نهادهای حکومتی و دولتی در عرصه‌ی اجتماعی و ضعف نهادهای مردمی در هدایت جریانات اجتماعی است، شکاف‌های پنج‌گانه‌ی فوق خیلی زود به مسیر دیگری که عبارت است از شکاف حکومت/مردم یا دولت/مردم منتقل و این انحراف در نهایت به عاملی برای تهدید وحدت ملی تبدیل می‌شود. به عبارت دیگر در این وضعیت‌های بحرانی، عامل تصدی‌گری حکومت و دولت حتی در جاهایی که نیاز بدان نیست، باعث می‌شود که اختلافاتی که قاعدتا باید در سطح جریانات اجتماعی بماند و حل آن‌ها نیازمند مدیریتی کلی و بیطرفانه است، ارتفاع گیرد و به دلیل جانبداری نهادهای رسمی از یکی از طرفین درگیر، پای آن‌ها را هم به وسط کشیده شود و در نهایت به بی‌اعتباری آن‌ها و نیز بی‌اعتمادی مردم بدان‌ها منجر گردد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۴۷۱۹۴۰۸:۳۱:۱۰ ۱۳۹۶/۸/۲۸
درمورد آخری این رو هم باید اضافه میکردید که تعریف سنتی و مدرن خیلی روشن نیست. گاهی یک مطلب خاصی رو بعضیا به مدرن بودن تعبیر میکنن و عدۀ دیگری همون رو حمله به ارزشها تفسیر میکنن. از طرف دیگه، برخی سنتها از نگاه عده ای نشونۀ عقب موندگی و از نگاه بقیه نشونۀ پایبندی به ارزشهای اصیله. من موضع خاصی نمیتونم ابراز کنم، اما گفتم حداقل این دو کلمۀ «سنتی» و «مدرن» از اون چیزای مناقشه برانگیزه.
ناشناس۱۴۷۳۸۰۱۵:۲۰:۳۰ ۱۳۹۶/۸/۲۸
سوالی دارم چرا فقط یک نوع تفکر و عقیده استخدام می شوند ؟بقیه باید تو شکاف له بشون ؟
ناشناس۱۴۷۴۲۲۱۷:۰۳:۰۹ ۱۳۹۶/۸/۲۸
نمونه اخر ان هم برکناری هموطن زرتشتی از سمت شورای شهر بود! نمونه بارز بازگشت به قبل از دوران مشروطه! این بحران ها و عدم انعطاف در مقابل اصلاحات بنیادی زنگ خطری برای مسئولان خواهد بود! اگر توجه بکنند!!! فردا دیر خواهد بود!!
ناشناس۱۴۷۵۱۷۱۹:۰۵:۳۹ ۱۳۹۶/۸/۲۸
شما شکاف طبقاتی رو بچسب مابقی بیخیال
ناشناس۱۴۷۶۶۴۲۲:۵۲:۴۱ ۱۳۹۶/۸/۲۸
خطر ناک ترین شکاف در این مقطع تاریخ ما فاصله مدیریت اجرائی کشور با مردم است
رجبعلی نوباغی۱۴۷۹۷۱۱۲:۰۵:۴۷ ۱۳۹۶/۸/۲۹
بنظر من علاوه بر مطالب 5گانه ای که امد موارد ذیل هم شکافهای بسیار عمیقتری را در وحدت ملی ایجاد کرده . -وجود اقا زادها درتمام مدیران کشور از صدر تا ذیل -وجود نوجومی بگیرهای پر توقع وکم کار -وجود رانت خواران دولتی باشبکه های گسترده -کم کاری دولت در ایجاد اشتغال،گرانی،تورم،فساد اداری واجتماعی، -وجود برخی مدیرا ن فاسد در بانکها -عدم برخورد قاطع با اختلاسگران
داریوش۱۴۸۲۳۵۲۰:۳۴:۲۴ ۱۳۹۶/۸/۲۹
بعضی موقعه ها فکرمیکنم عمدی در رد صلاحیت نماینده شورای یزد هست..یا جلوگیری از روز کورش..یا برنامه های صدا سیما یا برخورد با زنان برای ورود به استادیوم....من یک کارگرم ودیپلم هستم..سواد سیاسی ندارم...اما شک کردم .شک کردم به این برخوردها ..این برخوردها باعث قویتر شدن کشورم نمیشود.این برخوردها منافع ملی را تامین نمی کند...پس چرا اینکارها را میکنیم....چرا
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. این صدای اقتدار ایران است ...

  4. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  5. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  6. وحدت ملی با وعده صادق

  7. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  8. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  9. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  10. کمی دیر نیست؟

  11. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  12. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  13. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  14. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  15. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  16. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  17. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  18. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  19. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  20. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  21. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  22. اسراییل چه باید بکند؟ 

  23. بهادری جهرمی: احیای دریاچه ارومیه با برنامه‌ریزی دولت رخ داد

  24. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  25. انتقاد دوباره شریعتمداری از مسئولین درباره وضعیت حجاب/ اوج و فرود قیمت دلار

آخرین عناوین