نگاهی گذرا به آفت مهر طلبی در مدیریت دولتی

محمد رضا بهرامی، گروه تعاملی الف،   3960820093
نگاهی گذرا به آفت مهر طلبی در مدیریت دولتی

آفت در کنار عواملی همچون تنش های محیطی وارده به گیاه از قبیل سرمازدگی، بادزدگی، کمبود مواد غذایی و همچنین علف های هرز و بیماریهای گیاهی، از جمله عوامل خسارت زای محصولات کشاورزی می باشد. پس بنا براین یکی از مهم ترین عواملی که روی بهره وری در بخش کشاورزی تاثیر می گذارد و بر میزان برداشت محصول و در نهایت درآمد بهره بردار موثر می باشد آفات کشاورزی است که به انحاء مختلف محصولات کشاورزی را تهدید می کند به همین دلیل موضوع مبارزه با آفات نباتی و گیاهی مبحث مهمی در بخش کشاورزی میباشد.
اما آفت فقط مختص بخش کشاورزی نیست. امروزه در بخش مدیریت دولتی نیز با آفتی به نام " مهر طلبی " مواجه میباشیم که متاسفانه برخی از مدیران ما به شدت با این آفت دست به گریبان میباشند و لازم است به منظور جلوگیری از شیوع بیشتر این آفت و تاثیرات مخربی که این آفت میتواند روی سیستم اداری ما از خود به جای بگذارد، هر چه سریع تر اقدامات موثری را به مورد اجرا بگذاریم.
برای مبارزه با این آفت ابتدا لازم است اطلاعات دقیقی از این آفت داشته باشیم و با نشانه ها و عوارض آن آشنا شویم.
مهر طلبی به حالتی میگویند که فرد تنها به دنبال تعریف و تمجید بوده و برای اینکه این حالت را همیشه حفظ کند به هیچ کس نه نمیگوید پس به عبارت دیگر میتوانیم بگوییم که یک مهر طلب نسبت فوق العاده نزدیکی با افراد منافق دارد چرا که نمی توان با یک دزد و یک انسان صالح یک برخورد مشترک داشت.
از نظر روانشناسان مهر طلب ها بیش از 60 ویژگی و مشخصه دارند اما به نظر اینجانب برخی مشخصه های مدیران مهر طلب به شرح زیر است:
1- به شدت نیازمند تایید و تصدیق دیگران و علی الخصوص زیر دستانشان هستند و هر کاری که برای کسی می کنند در این راستاست.
2- مدیران مهر طلب قدرت ایستادگی و نه گفتن در مقابل درخواست های غلط و بعضا" نامشروع دیگران را ندارند.
3- همواره نه گفتن را به دیگران واگذار میکنند و سعی دارند خود را خوب و دلسوز نشان دهند.
4- در بیشتر کارها تظاهر و تعارف بخشی از شخصیت آنها است.
5- همه اعمال آنها در جهت جلب محبت دیگران سازماندهی می شود
6- هر چند مهر طلب ها مغرور و پر مدعا هستند ولی غرورشان را در قالب تواضع و فروتنی بروز میدهند.
7- نه نگفتن آنها نه از سر اعتقاد بلکه برای این است که میترسند پشت سر آن ها حرفی گفته شود.

از جمله عواملی که می تواند بر مهر طلبی افراد تاثیر گذار باشد سن بالای خدمتی و یا بازنشسته بودن مدیر است. چرا که قرار گرفتن در این شرایط مدیر را وادار میکند که به شدت محافظه کار بوده و همواره تلاش کند از بروز تنش و نارضایتی و شب نامه نویسی و بدگویی دیگران جلوگیری کند و همواره با خود تصور میکند که این چند صباح را باید در شرایط آرام مدیریت کند غافل از اینکه اداره وضع موجود و عدم برخورد با رفتارهای غلط اداری و برخورد برابر با افرادی که دلسوزانه برای سیستم خدمت می کند و افرادی که با بی تفاوتی روزهای خود را سپری میکنند موجب از هم پاشیدگی سیستم و کاهش بهره وری می گردد.
و اما تنها راه مقابله با این آفت تنها و تنها " صداقت در گفتار و عمل " می باشد. اگر مدیر از روی صداقت و اعتقاد، با دیگران رفتار کند و همواره رعایت انصاف و عدالت را سرلوحه کارهای خود قرار دهد و در تصمیماتش برای جلب رضایت خداوند متعال تلاش نماید و برای سنجش هر عملی تنها به وجدان خود رجوع کند دیگر به دنبال تایید دیگران نخواهد بود و زمان همه چیز را حل خواهد کرد.
از آنجاییکه مهر طلبی بحث مفصلی در حوزه روانشناسی میباشد در پایان توصیه میکنم عزیزان در این حوزه با مطالعه منابع و مقالات موثق به اطلاعات خود در این خصوص بیافزایند.