پنج دلیل که نشان می دهد اروپا تکیه گاهی محکم برای برجام نیست

جعفربرزگر، گروه تعاملی الف،   3960806006 ۱۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۸ تکراری یا غیرقابل انتشار
پنج دلیل که نشان می دهد اروپا تکیه گاهی محکم برای برجام نیست

سخنان ترامپ در مورد برجام و تلاش های او برای خروج از این معاهده ی بین المللی باعث شکل گرفتن تحلیل های مختلفی در مورد آینده برجام در بین کارشناسان داخلی و خارجی شده است. یکی از موضوعات اساسی در این میان، موضع دولت های اروپایی در قبال برجام است؛ سه کشور اروپایی، یعنی انگلیس، فرانسه و آلمان اعلام کردند که به برجام پایبند خواهند بود و ترامپ را در خروج از برجام همراهی نخواهند کرد از سوی دیگر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خانم موگرینی هم بر پایبندی این اتحادیه به برجام تاکید کرد و ناراحتی خود از مواضع ترامپ را پنهان نکرد.

این مواضع اروپایی ها برخی از تحلیل گران داخلی [...] را به تکیه بر اروپا و ادامه دادن برجام با اروپا و بدون حضور آمریکا رسانده است. از این رو در مورد برجام بدون آمریکا اما با حضور اروپا، نکاتی قابل ذکر است:

1) برای آن که بفهیم می شود برای ادامه ی برجام روی مواضع اروپایی ها حساب کرد یا نه باید به تاریخ مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی در موردپرونده ی انرژی هسته ای در سال 1382 و در دولت اصلاحات توجه کنیم که از دل آن پیمان « سعد آباد » بیرون آمد.
در این پیمان ایران موافقت کرد فعالیت های هسته ای خود را تعلیق کند و تن به پروتکل الحاقی و بازرسی ها فراتر از معاهدات بین المللی دهد تا اعتماد اروپایی ها را به دست آورد و در عوض اروپا مانع رفتن پرونده ایران به شورای امنیت و همچنین تحریم ایران شود اما حسن روحانی مسئول مذاکرات در آن برهه و دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در نامه ای به البرادعی دبیر کل وقت آژانس انرژی اتمی که در سال 84 نوشت نتیجه مذاکرات را اینگونه اعلام کرد «متأسفانه، در مقابل اگر نگوییم هیچ، ایران ما به‌ ازای بسیار اندکی دریافت کرد و بارها اقدامات اعتمادساز خود را افزایش داد و تنها در عوض آن، با قول‌های انجام نشده و درخواست‌های بیشتر روبه رو شد»

2) در شرایطی که هنوز امریکا از برجام خارج نشده است و تنها در بیانیه ها و سخنرانی ها تهدید به خروج از برجام می کند که بنظر می رسد بیشتر به قصد گرفتن امتیاز بیشتر از ایران است نه خروج واقعی از برجام، مخالفت های اروپایی ها با برجام چندان برای آن ها هزینه ساز نیست اما پرسش مهم در اینجا است، زمانی که مخالفت اروپایی ها با امریکا در مسئله برجام برای آن ها هزینه ساز خواهد شد آیا اروپا باز هم به حمایت از برجام ادامه خواهد داد؟

این دقیقا همان نکته ای که رهبر انقلاب در دیدار با نخبگان به آن تاکید کردند و فرمودند« خب دولت های اروپایی، مسئله‌ی برجام را تأکید کرده‌اند؛ او گفته بود که من پاره می کنم، چنین می کنم -یک غلطی کرده بود- این ها محکوم کردند، گفتند نه، نباید پاره کنید و این ها. خیلی خب، خوب است، یعنی این مقدارش را ما استقبال می کنیم، لکن این کافی نیست.... اروپایی‌ها باید در برابر اقدام های عملیِ آمریکا بِایستند. اگر چنانچه او پاره نکرد امّا نقض کرد - مثلاً با همین تحریم ها یا همین کارهایی که حالا این ها انتظار دارند که از کنگره‌شان بیرون بیاید- باید اروپایی‌ها بِایستند در مقابل او... اینکه بگویند ما مخالفیم، کافی نیست.»

3) از سوی دیگر و با توجه به مراودات گسترده ی اقتصادی اروپا با امریکا و گره خوردن اقتصاد این کشور های با اقتصاد بین اللملی تحت مدیریت وسیطره ی آمریکا و احتمالا امتیازاتی و مشوق های که ترامپ برای همراه کردن آن ها با موضع خود به اروپایی ها ارائه خواهد کرد منجر به رها کردن برجام از سوی اروپایی ها خواهد شد و از سوی دیگر باید توجه کنیم برجام برای اروپایی ها آنقدر آورده ندارد که بخاطر آن حاضر به تضعیف روابط خود با آمریکا شوند.

4) فرض بگیریم آمریکا از برجام خارج شود و اروپایی ها اعلام کنند ما به برجام پایبند خواهیم بود در این وضعیت سوالی به این مضمون قابل طرح است؛ که آیا اروپایی ها اصلا چنین توانی دارند؟ یعنی اگر امریکا ایران را تحریم کرد اروپایی ها می توانند به شرکت های خودشان بگویند ما مخالف این تحریم هستیم و شما به سرمایه گذاری در ایران ادامه بدهید؟ پاسخ قطعا منفی است چون می دانیم تحریم های امریکا مشمول همه ی شرکت ها می شود و اگر شرکت اروپایی هم حاضر به همکاری با ایران شود مشمول جریمه های وزارت خزانه داری آمریکا خواهد شد.

5) هر چند اروپایی ها از حمایت برجام سخن گفتند اما نباید فراموش کنیم که آن ها در مواضع کلی دولت امریکا علیه ایران همراه هستند از همین منظر آن ها در ضمن حمایت از برجام دوباره به توان موشکی کشورمان و فعالیت های منطقه ای آن تاختند و نشان دادند چنان تفاوت عمیقی در دیدگاهشان نسبت به ایران نسیت و اختلافات تنها در سطح تاکتیکی است نه راهبردی.

پس نمی توان قائل بود که نگاه اروپا به نظام جمهوری اسلامی ایران متفاوت از آمریکا است بلکه هر دو در حال تلاش برای تضعیف و در نهایت فروپاشی آن هستند و اروپا هم اگر روزی احساس کند با خروج از برجام می تواند در تضعیف این نظام منافع بیشتری کسب کند قطعا در خروج از آن درنگ نخواهد کرد.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۳۱۳۷۷۰۷:۱۴:۴۶ ۱۳۹۶/۸/۶
حرفهای شما کاملا صحیح هست ولی آیا اگر این اتفاق افتاد سیاستمداران ما چه روشی برای مقابله با آن دارند و آیا با رفتن ما به سوی غنی سازی و رفتن راه کره شمالی کشور ما چیزی بدست خواهد آورد چون کشور ما الان هم با بیکاری و فقر و فلاکت دست و پنجه نرم می کند.
ناشناس۱۳۱۵۴۰۱۰:۵۷:۵۵ ۱۳۹۶/۸/۶
ناشناس گرامی نظر شما چه میباشد؟ آیا دشمنان غربی هرچه خواستند باید بدهیم نظر شما این است که اختیار تمام اقتصادی ونظامی وفرهنگی کشوررا به دشمنان واگذار کنیم تا آب ونان بدست آوریم ؟ پس عزت وشرف ایران وایرانی چه میشود .پس برای چه انقلاب کردیم و هزاران جوان را از دست دادیم پس خون آنها چه میشود؟ یا آدم ترسو هستی ویا از ... هستی که با این حرف های دشمن پسند دل مردم را خالی میکنی
ناشناس۱۳۱۷۱۲۱۳:۱۹:۰۵ ۱۳۹۶/۸/۶
کره شمالی بمب درست کرده.... ما میخایم بمب درست کنیم؟
ناشناس۱۳۱۷۹۲۱۴:۴۶:۵۸ ۱۳۹۶/۸/۶
درسته راه کره شمالی رو رفتن خوب نیست ولی راه لیبی رو رفتن خیلی خسارت بار تره. مقایسه بین ایرانی که سرشار از منابع اولیه برای ذلیل نشدنه با کره شمالی درست نیست. اونها حتی در خاک هم کمبود دارند. قطعا قدرتمند شدن ایران آمریکا رو وادار به عقب نشینی میکنه. کافیه مقایسه ای بین مذاکرات دهه 80 و 90 بکنید.متاسفانه تو ذهن ما جا افتاده که مذاکره طبق خواست آمریکا و دستاورد فروشی تنها راهه.
احمد۱۳۲۳۵۰۰۹:۴۲:۳۵ ۱۳۹۶/۸/۷
وقتی توجه ما از برجام دور شد اونوقت متوجه می شیم که مشکلات اقتصادی و .... عمدتا از داخل است و به متخصصان داخلی و ... روی خواهیم اورد و مجبور خواهیم شد فرآیندهای مشکل ساز داخلی را برای ایجاد وضع بهتر اصلاح کنیم که این میشه همون اقتصاد مقاومتی و مقوم کردن ساختار داخلی در برابر تحریم ها و ....
الف ر۱۳۱۳۸۲۰۷:۳۷:۳۳ ۱۳۹۶/۸/۶
حتما مي فرمائيد روس ها هستند نخير حضرت والا تنها تكيه گاه مطمئن ما مردم هستيم بجاي ... به اين و به آن بيا يند به مردم خودشون برسند عدالت بهترين خدمت به مردم است كه متاسفانه ما محروم هستيم از استخدام بگير تا تبعيض در تمام ادارات و ... كه بيداد ميكند
ناشناس۱۳۱۴۸۱۰۹:۴۳:۱۱ ۱۳۹۶/۸/۶
مواضع اروپاییها با آمریکا هیچ تفاوتی نداره . فقط به نوبت نقش مثبت و منفی رو بازی میکنن . یعنی یکی خل بازی درمیاره و تهدید میکنه که میخواد با لگد بزنه زیر میز مذاکره ، و اون یکی به ایران پیغام میده که اگر میخوای من جلوی این دیوونه رو بگیرم باید بهم باج بدی . فعلا چون گاو شیرده کشورهای عربی برای آمریکا پرسودتره ، اروپاییها اومدن سراغ ایران . ولی دو سه سال پیش که روابط آمریکا با اعراب زیاد خوب نبود ، اروپاییها جفتک مینداختن و آمریکاییها به ایران تلفن میزدن .
ناشناس۱۳۱۴۹۲۰۹:۵۵:۳۰ ۱۳۹۶/۸/۶
وقتی کشورهای اروپایی و آسیایی و حتی روسیه به اصطلاح آویزان آمریکا هستند و از ترس آمریکا آب نمیخورند اتکا کردن به این کشورها و دلخوش داشتن به آنها ساده انگاری است . دیدیم که روسیه حتی نمیتواند بدون اجازه آمریکا هواپیمای سوخوی خود را از ترس تحریم آمریکا به ایران بفروشد.
ناشناس۱۳۱۷۷۸۱۴:۳۴:۳۱ ۱۳۹۶/۸/۶
ترس نیست. به خاطر استفاده ی بیش از 10 درصدی قطعات آمریکایی در سوخو است آقا یا خانم دانشمند.
ناشناس۱۳۱۶۸۲۱۲:۵۸:۳۴ ۱۳۹۶/۸/۶
مثلا چین و روسیه قابل اتکا هستند؟!
خام۱۳۱۸۴۴۱۵:۳۴:۲۷ ۱۳۹۶/۸/۶
سلام .شما وسایر دوستان در سایت الف یا سایرین با توضیحات مکرر می فرمایید به تایید فعلی برجام توسط اروپا نباید خوشبین بود .کذا وکذا.گمان می کنم همه کسانی که به این مباحث توجه دارند به شانه خالی کردن اروپا سر بزنگاه واقفند .اما عزیزان هنر کنید وراهکار وایده برخورد با این نوع احتمالات را بیان بفرمایید.والسلام.
ناشناس۱۳۱۸۹۲۱۶:۲۷:۱۱ ۱۳۹۶/۸/۶
افرادی که با خانم موگرینی سلفی گرفتن نظرشان چیز دیگری است
ناشناس۱۳۱۹۶۰۱۷:۳۴:۰۹ ۱۳۹۶/۸/۶
با فساد سیستمی واقتصاد معیوب نمیشود جلوی رقیبان ایستلد
حاجیلو۱۳۲۰۱۰۱۸:۳۹:۱۳ ۱۳۹۶/۸/۶
میفرمایید خودمان به استقبال تحریم اروپاییها برویم سوال اینجاست چی گیرمان می آید
ناشناس۱۳۲۰۵۷۱۹:۴۳:۰۳ ۱۳۹۶/۸/۶
نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی. این شعار را مردم بهش عملکردند ولی بیشتر مسئولین به خاطر منافع جناحی از این شعار گریزانند. روسیه همان کشور ضددین شوروی است و آمریکا هم همان استکبار و شیطان بزرگ و اروپا هم سگ دنباله رو آن. چین هم فقط به فکر خودش و مردم فقیر خودش
ناشناس۱۳۲۰۹۷۲۰:۳۹:۵۰ ۱۳۹۶/۸/۶
آخر این چه منطقی است ؟ توقع واقعا نا بجا که اروپا در بحران بین ایران و امریکا همگی یکپارچه پشت سر ایران بایستند . عده ای .. همین رفتار را در عرصه بین الملل میخواهند تکرار کنند .
ناشناس۱۳۲۳۷۴۱۰:۲۹:۴۹ ۱۳۹۶/۸/۷
کل اقتصاد اتحادیه اروپا حتی با احتساب بریتانیا به اندازه تنها یک ایالت کالیفرنیا نیست!!
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. جنگ ترکیبی خودمان، علیه خودمان!

  2. کارگری انگشتر ۵۰ میلیاردی را به صاحبش بازگرداند

  3. فرآیند بازگشت مالکیت زمین به حوزه علمیه امام خمینی در حال انجام است

  4. جلاد، به پایان سلام کن!

  5. بهادری جهرمی: مبالغ جرایم رانندگی متناسب با تورم افزایش یافت

  6. تورم چه زمانی تک رقمی می‌شود؟

  7. نرخ تعرفه‌های خدمات بهداشتی درمانی ۱۴۰۳ اعلام شد/ نرخ رسمی ویزیت ۵۰% گران می‌شود!

  8. کلید تحقق شعار سال ۱۴۰۳

  9. بازداشت سومین عامل حمله تروریستی در مسکو

  10. فرامرز اصلانی درگذشت

  11. علی‌ ضیاء و افتادن در باتلاقِ ابتذال!

  12. آقایان رئیسی و اژه‌ای! آیا در پیشگاه خدای متعال و امام‌زمان (عج) پاسخی دارید؟

  13. انتقام از پوتین؟

  14. ائتلاف ایران، روسیه و چین تبدیل به کابوسی برای آمریکا می‌شود

  15. علم‌الهدی: امروز در کشور از آثار تحریم اقتصادی آمریکا مشکلی حس نمی‌کنیم

  16. سلبریتی‌ها چگونه با اعصاب مردم بازی می‌کنند؟

  17. رئیس سازمان برنامه و بودجه: تورم را وارد کانال ۲۰ درصد می کنیم/ تلاش برای رسیدن به رشد اقتصادی ۸ درصدی

  18. بازگشت احتمالی ترامپ چه تاثیری بر اقتصاد ایران دارد؟

  19. افزایش ١٧٠ درصدی حداقل حقوق کارگران در دولت سیزدهم

  20. خط و نشان حقوقی ایران برای کویت

  21. هشدار سخنگوی پلیس به رانندگان نوروزی؛ آمار تصادفات هولناک است!

  22. وزیر اقتصاد: در سال ۱۴۰۲ رکورد بیشترین سرمایه‌گذاری خارجی واقعی در ۱۶ سال اخیر شکسته شد

  23. کولرهای گازی بلای جان صنعت برق

  24. منظور: تخصیص ارز کشور برای واردات خودرو به صرفه نیست

  25. رشد نقدینگی ۱۸ درصد کاهش یافت

آخرین عناوین