در حاشیه کشتار اخیر در آمریکا و قتل‌ها و جنایات خانوادگی در کشور

نظام‌الدین حائری شیرازی* گروه اجتماعی الف،   3960801095 ۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۰ تکراری یا غیرقابل انتشار
در حاشیه کشتار اخیر در آمریکا و قتل‌ها و جنایات خانوادگی در کشور

ضرورت دسترسی همگانی به مشاورۀ تخصصی

 

با مروری بر صفحۀ اخبار و حوادث این روزها، موارد متعددّی از قتل‌ها و جنایات گوناگون ، تجاوز و ... که بر اثر اعتیاد به مواد افیونی و شیمیایی جدید و یا به علّت عصبانیت های لحظه ای ودرکل عدم تعادل روحی وفقدان تسلّط بر احساسات و ... روی داده است، بر می‌خوریم.

علاوه بر آن جامعه و بویژه روانشناسان و مشاوران خانواده شاهدند، که ابزار و تکنولوژی‌های جدید، اعم از اینترنت ، ماهواره، کانال ‌های ارتباطی جدید مثل تلگرام و اینستاگرام و ...، در کنار منافع غیرقابل انکاری که دارند، امّا آسیب‌های جدّی‌ای را نیز در حوزۀ مسائل ارزشی، اخلاقی و خانوادگی، بویژه برای جوانان ایجاد کرده‌اند.

- از سوی دیگر جامعۀ کنونی ایران بدلایل مختلف ، در وضعیت نامناسبی از لحاظ استرس، فشارهای روحی و روانی و تغییرات هویتّی و ارزشی و ... قرار دارد، مشکلات اقتصادی ، تأخیر  در سنّ ازدواج، بیکاری و رکود، مفاسد گسترده اقتصادی و ناکارآمدی  در برخی عرصه‌ها و ... هریک همچون موریانه به جان سرمایه‌های اخلاقی و ارزشی اجتماع افتاده و در چنین فضای غبارآلودو نفس‌گیری ، ماهواره ‌های فاسد و گروه‌های مفسد در فضای مجازی، و ساقیان مواد افیونی جدید و قدیمی، دائم مخاطبان خود را به دام انداخته و گره جدیدی بر این کلاف سر در گم می‌افزایند.

در چنین فضایی گاهی جرقه‌ای کوچک، مثل دعوای نابهنگام همسر، حتّی عصبانیت و لج کردن کودک و یا تنهایی دختر بچه‌ای در مغازه‌ای و یا سوارشدن زنی تنها در ماشینی ناشناس می‌تواند، مقدمۀ جنایت و احیاناً قتلی باشد.

بله، نگارنده هم آگاه است، که این موارد در جوامع پیشرفته و مرفه هم اتفاق می‌افتد، امّا اگر جامعه‌ای مدعی ارزش‌هایی بود، و در عین حال این موارد به کراّت و در شهرهای مختلف مشاهده شد، بایستی نخبگان و دلسوزان جامعه را به فکر فرو ببرد !

بنا ندارم، زبان مقاله را از این تلخ‌تر کنم، والابه موارد عینی، اخیر، مثل تجاوز به کودکان و یا کشتن و آتش زدن دوست، بدست دوستان صمیمی و.... بیشتر می‌پرداختم.

 طبیعی است که بسیاری از این مشکلات بهم مرتبط و گاهی به صورت علّت و معلول و یا در تعامل با هم در حال رشد و تکثیر می‌باشند، و طبعاً اصلاح آنها نیز به برنامه‌ریزی های  طولانی مدت و اصلاحات ساختاری نیاز داشته باشد.

 امّا در این میان نباید نقش مشاوران متخصصّ ، آگاه و دلسوز را دست کم گرفت، گاهی با چند توصیه ساده و یا تغییر نگاه و زاویه دید شخص به مسئله ، ممکن است جلوی جنایتی گرفته شود.

بی دلیل نیست ، که در برخی کشورهای غربی ، در ایستگاه‌های مترو و محل‌های پر رفت و آمد، پیوسته تلفن‌های رایگان 24 ساعته ، جهت مشاوره  و همچنین مراکز حمایت از زنان مورد خشونت و یا کودکان و ... تبلیغ می‌شود.

و در کنار این تلفن‌ها ، طبعاً مراکز اورژانسی برای رسیدگی به کودکان بد سرپرست و یا زنان بی‌پناه و یا کارتن خواب‌ها و ...هم در نظر گرفته می‌شود.

البتّه در این جا لازم به تآکید است، که این افراد حتماً باید از تخصص کافی برای مشاوره برخوردار باشند، چرا که گاهی توصیه ‌های کلی از سوی معلم ، روحانی محل، بزرگتر خانواده و ... در شرایط کنونی جامعه و دنیای ارتباطات و پیچیدگی روابط انسانی و بهم ریختگی چارچوب‌های ارزشی در برخی از سطوح اجتماع ، باعث بدتر شدن اوضاع خواهد شد.

باید توجه داشت که این مسائل، گاهی خطر و ضررش برای اجتماع کمتر از عملیّات‌های تروریستی و مسائل امنیتی نیست، آن چنان که در مورد جنایت اخیر آمریکا حدود 550 نفر کشته و زخمی  (به اندازه ده عملیات تروریستی متوسط) تلفات بر جای گذاشته و تأثیر روانی و اجتماعی آن‌ها تا مدّت‌ها افکار عمومی  ووجدان جمعی را آرام نمی‌گذارد.

لذا به نظر می‌رسد، نهادهای مرتبط مثل، سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت ،نیروی انتظامی، شهرداری‌ها ، کمیته امداد و ... بایستی با همّتی مضاعف و با امکانات کافی در راستای کاستن از خطرات کم توجهی به مسائل روحی و روانی در جامعه ، و پناه دادن به افراد آسب‌پذیر در این گونه موارد گام بردارند.

*کارشناس اسلامی ومشاور خانواده

دیدگاه کاربران

seyed۱۲۷۷۸۷۱۱:۰۸:۰۵ ۱۳۹۶/۸/۱
مرحبا
سیامک۱۲۷۸۰۲۱۱:۲۳:۵۴ ۱۳۹۶/۸/۱
به نظر من این قبیل اتفاقات از چند سال قبل هم به همین حد و اندازه بوده ولی به این شکل جامعه از وجود اون اطلاع نداشته. در اصل وجود شبکه های اجتماعی با همه مشکلات و معضلاتش باعث شده جامعه از وجود این مشکلات آگاه بشه که این به نوبه خودش خوبه چون تا وقتی ندونی چه مشکلی داری دنبال راه حلش هم نمیریم.
ناشناس۱۲۷۸۶۵۱۳:۲۳:۳۳ ۱۳۹۶/۸/۱
در این مملکت بابت هر مشکل جدیدی تا سالها بجای پیدا کردن دلیل و رفع آن،دست به حاشا کردن می زنند تا زمانیکه به حد انفجار رسد.....
هموطن۱۲۷۸۸۵۱۳:۵۲:۰۴ ۱۳۹۶/۸/۱
توزیع نا متعارف ثروت ملی و عدم اختصاص بودجه کافی به اموزش و پرورش ، حاصلش همین افزایش جرمهاست و میزان جنایت در کشورها ارتباط مستقیم با اموزش و پرورش دارد . و بخاطر همین است که می گویند معلمی شغل انبیاست متاسفانه هم اکنون بودجه فرهنگی در کشور، بجای اینکه به اموزش و پرورش اختصاص داده شود و معلمین باسواد استخدام شوند و مدارس شاد و سلامت داشته باشیم ، صرف اموری می شود که یک اپسیلون هم ارزش ندارد
ناشناس۱۲۸۲۶۰۰۷:۵۶:۰۲ ۱۳۹۶/۸/۲
چرا آموزش و پرورش منطقه شش هنوز حقوق ها را پرداخت نکرده؟ لابد حساب داری ها چند روز در پرداخت حقوق ها تأخیر می اندازند تا سود بانکی بیش تری ببرند.
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  2. بازی با کلمات

  3. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  16. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  17. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  18. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  21. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  22. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  23. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  24. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

  25. مشکل اصلی صهیونیست ها با عملیات "وعده صادق" چه بود؟

آخرین عناوین