سفر احتمالی اردوغان و رییس ستاد مشترک ارتش ترکیه به ایران/ رایزنی ایران با اقلیم کرد عراق/ هجوم مردم به فروشگاه ها

گروه جهان الف،   3960703184 ۱۸ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲۹ تکراری یا غیرقابل انتشار

عراق در این روزها، درگیر مهمترین وقایع سیاسی و میدانی منطقه است. از یک سو نبرد با داعش در موصل و تلعفر وارد فاز جدید خود در حویجه شده و از سمت دیگر بارزانی در صدد است تا موضوع استقلال اقلیم کردستان را به پیش ببرد.

سفر احتمالی اردوغان و رییس ستاد مشترک ارتش ترکیه به ایران/ رایزنی ایران با اقلیم کرد عراق/ هجوم مردم به فروشگاه ها

همه‌پرسی اقلیم به‌رغم مخالفت‌های گسترده بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در حال برگزاری است. فارغ از اینکه چه تبعاتی (اعم از اقتصادی، سیاسی و امنیتی) در انتظار این جغرافیا قرار گرفته است، اما رئیس اقلیم کردستان همچنان بر مستقل شدن خود از عراق اصرار دارد.  

هجوم به پمپ بنزین ها و فروشگاه های مواد غذایی

منابع محلی در اقلیم کردستان عراق از به وجود آمدن هرج‌ومرج و همچنین هجوم گسترده مردم به مراکز تجاری و فروشگاه‌های مواد غذایی به‌سبب نگرانی مردم از پیامدهای بسته شدن گذرگاه‌های مرزی خبر دادند. بر  اساس گزارش منابع خبری از جمله القرطاس نیوز و شبکه ماهواره‌ای الاباء، استان سلیمانیه از استان‌های مهم اقلیم کردستان (که به مقر جلال طالبانی رئیس جمهور سابق عراق معروف  است)، از شامگاه گذشته شاهد هجوم گسترده مردم برای خرید مواد غذایی و وسایل ضروری زندگی بوده و جاده‌های منتهی به جایگاه‌های سوخت هم شاهد صفوف طولانی خودروهایی بوده که شهروندان از ترس بسته شدن مرزها به این مراکز هجوم آورده‌اند.

یک منبع عراقی تأکید کرده است مردم در اقلیم کردستان عراق با شنیدن خبر احتمال بسته شدن گذرگاه‌های مرزی زمینی، به جایگاه‌های سوخت هجوم آورده‌اند که این مسئله به بروز بحران شدید ترافیک در جاده‌های منتهی به این مراکز و همچنین ایجاد صفوف طولانی شده است. به‌گفته این منبع، بنزین عملاً در بسیاری از جایگاه‌های سوخت اقلیم کردستان  عراق به اتمام رسیده است.

این منبع از هجوم گسترده مردم به انبارها و مراکز تجاری و اقتصادی برای انبار کردن مواد اساسی و مواد غذایی از ترس اتمام آن در بازار در صورت اعمال محاصره اقتصادی بر اقلیم از سوی کشورهای همسایه خبر داده است.

دولت عراق: نفت کردستان را نخرید

عراق از کشورهای خارجی خواست واردات مستقیم نفت خام از منطقه نیمه خودمختار کردستان را متوقف کرده و تجارت نفت را به دولت مرکزی این کشور محدود کند. این درخواست که به شکل بیانیه‌ای از سوی دفتر حیدر العبادی، نخست وزیر عراق، منتشر شد، در واکنش به برنامه دولت اقلیم کردستان برای برگزاری همه‌پرسی استقلال در روز دوشنبه صورت می‌گیرد.

براساس گزارش رویترز، به نظر می‌رسد منظور اصلی بیانیه دولت مرکزی عراق ترکیه بوده که کشور ترانزیت برای نفت تولید شده در کردستان است. نفت کردستان توسط خط لوله‌ای به سواحل مدیترانه‌ ترکیه برای صادرات حمل می‌شود. در این بیانیه آمده است بغداد از کشورهای همسایه و کشورهای جهان درخواست می‌کند در خصوص نفت، با دولت فدرال معامله کند. دولت عراق همواره مخالف فروش مستقل نفت خام از سوی دولت اقلیم کردستان بوده و به دفعات تلاش کرده است مانع صادرات نفت کردستان شود.

اختلاف بلندمدت سر زمین و منابع نفتی از جمله دلایل اصلی مورد اشاره دولت اقلیم کردستان برای درخواست استقلال است. کردستان عراق حدود ۶۵۰ هزار بشکه در روز نفت خام از میادین نفتی خود تولید می‌کند که شامل حدود ۱۵۰ هزار بشکه در روز از منطقه مورد مناقشه کرکوک است. حجم تولید این منطقه ۱۵ درصد از کل تولید عراق و حدود ۰.۷ درصد از تولید نفت جهانی را تشکیل می‌دهد.

 دولت اقلیم کردستان افزایش تولید به بیش از یک میلیون بشکه در روز تا پایان دهه جاری را هدف گذاری کرده است. در تولید نفت کردستان شرکت‌های نفتی متوسطی مانند گنل، DNO، گلف کی‌استون و دانا گاز حضور دارند. شرکت‌های نفتی بزرگ مانند شورون، اکسون موبیل و روس نفت نیز در کردستان پروژه‌هایی دارند، اما پروژه‌های آنها عمدتا در مرحله‌ اکتشاف است. با این‌همه روس نفت که شرکت نفت دولتی روسیه است، بیش از یک میلیارد دلار به دولت اقلیم کردستان وام داده که با فروش نفت تضمین شده و متعهد شده مجموعا چهار میلیارد دلار در پروژه‌های مختلف کردستان سرمایه‌ گذاری کند.

اقدامات غیرعلنی ایران در قبال همه‌پرسی اقلیم کردستان/ تصمیم‌گیری درباره روابط دوجانبه پس از همه‌پرسی، برعهده شورای عالی امنیت ملی است

رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به اقدامات غیرعلنی ایران در قبال همه‌پرسی اقلیم کردستان، تاکید کرد که تصمیم مسعود بارزانی به نفع اقلیم کردستان و تمامیت ارضی عراق نیست و با اشاره به لزوم اتخاذ تصمیمات قاطع‌تر از سوی دولت عراق، گفت که تصمیم‌گیری درباره روابط ایرن و اقلیم کردستان پس از انجام همه‌پرسی برعهده شورای‌عالی امنیت ملی است.

علاءالدین بروجردی با تاکید بر شفافیت مواضع جمهوری اسلامی در قبال برگزاری همه‌پرسی استقلال در اقلیم کردستان گفت: جمهوری اسلامی ایران از ماه‌ها پیش موضع خود را اعلام کرده بود و هفته گذشته نیز دبیر شورای عالی امنیت ملی در این رابطه موضع‌گیری کرد.

وی در واکنش به انتقاد برخی تحلیل‌گران مبنی بر اتخاذ مواضع انفعالی و دیرهنگام از سوی جمهوری اسلامی ایران در رابطه با برگزاری این همه‌پرسی در اقلیم کردستان اعلام کرد: بسیاری از اقدامات جمهوری اسلامی در ماه‌های قبل غیرعلنی بود. در واقع جمهوری اسلامی ایران اقدامات لازم را انجام داده اما لزوماً علنی نشده بود. رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس همچنین در واکنش به تصمیم رهبران اقلیم کردستان درخصوص برگزاری همه‌پرسی استقلال یادآور شد: واقعیت این است که کاری که مسعود بارزانی به‌دنبال انجام آن است، لزوماً به نفع کردستان و تمامیت ارضی عراق نخواهد بود.

نماینده بروجرد در مجلس با تاکید بر این‌که همه‌پرسی استقلال در اقلیم کردستان در همسایگی و کشور مرزی ایران در حال انجام است، خاطرنشان کرد: فرض بر این است که عراق به‌عنوان کشور همسایه ما تصمیماتی قاطع‌تر در ارتباط با تجزیه کشور خود اتخاذ کند؛ به هر حال این روزها، روزهایی مهم است و سرنوشت عراق را در سال‌های آینده رقم خواهد زد. رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی همچنین در پاسخ به این پرسش که باتوجه به آن‌که بنابر شواهد و قراین به احتمال قریب به یقیین همه‌پرسی استقلال در اقلیم کردستان برگزار خواهد شد، واکنش جمهوری اسلامی ایران پس از استقلال اقلیم کردستان از عراق چه خواهد بود، گفت: جمهوری اسلامی ایران این همه‌پرسی را به رسمیت نمی‌شناسد؛ چرا که طبیعتاً جمهوری اسلامی به تمامیت ارضی و یکپارچگی کشور عراق اعتقاد دارد. بروجردی در عین حال تصریح کرد: با این همه تصمیمات اجرایی در رابطه با چگونگی برخورد با این مسئله، برعهده شورای‌عالی امنیت ملی است و طبیعتاً این شورایعالی تصمیمات لازم در واکنش با این مسئله را اتخاذ خواهد کرد.

اقلیم کردستان، منطقه را در آستانه درگیری‌های جدید قرار داده است

«بینالی ییلدریم» نخست‌وزیر ترکیه امروز –دوشنبه- اعلام کرد که اقلیم کردستان عراق، منطقه را در آستانه درگیری‌هایی جدید قرار داده است. وی با تاکید بر اشتباه بودن استقلال کردستان از عراق، از آمادگی کشورش برای همکاری همه‌جانبه با بغداد به منظور کنترل مرزهای زمینی و هوایی خبر داد. ییلدریم اقدام اقلیم کردستان عراق در برگزاری همه‌پرسی را مغایر با قانون اساسی عراق دانست.

وی اضافه کرد: «امروز درخواست‌هایی از عراق و ایران مبنی بر بستن گذرگاه مرزی خابور به دست ما رسید و ما نیز جلسه‌ای با حضور وزارت‌خانه‌های مربوط تشکیل دادیم تا اقدام‌های لازم در این زمینه را انجام دهیم.» نخست‌وزیر ترکیه تصریح کرد: «هدف ما برقراری و محافظت از امنیت در منطقه است. مشکل ما در واقع کُردها نیستند بلکه مشکل، دولت اقلیم در شمال عراق است.»

 وی تاکید کرد که موضع ما در قبال برگزاری همه پرسی در اقلیم کردستان همسویی کامل با بغداد بوده و ما نیز درخواستی از بغداد مبنی بر محدود شدن همکاری به دولت مرکزی عراق دریافت کرده‌ایم که بر همین اساس روابط اقتصادی ما با اقلیم مشروط به اجازه دولت مرکزی عراق خواهد شد. وزارت امور خارجه ترکیه نیز پیش‌تر اعلام کرده بود که همه‌پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق چشم‌انداز روشنی ندارد و آنکارا نتایج این همه‌پرسی را به رسمیت نخواهد شناخت.

ترکیه: تمدید مجوز عملیات ارتش ما در عراق به رفراندوم کردستان ارتباط دارد؛ بلوف نمی زنیم / تردید نکنید گزینه هایی را که روی میز است را اجرا خواهیم کرد
نورالدین جانیکلی وزیر دفاع ملی ترکیه با غیرقانونی و غیرمشروع خواندن همه پرسی اقلیم کردستان عراق گفت: نتیجه آن پرداخت تاوان سنگین تر خواهد بود.
 
به گزارش شبکه تی.آر.تی ترکیه، جانیکلی در مصاحبه با خبرنگاران، برداشتن برخی گام ها پیش از برگزاری همه پرسی اقلیم کردستان عراق را اقدامی نسنجیده دانست و افزود: ما شوخی نمی کنیم، هیچ کس تردید نکند که در هنگام لزوم، گزینه هایی را که روی میز است، اجرا خواهیم کرد.
 
وی با اشاره به تصویب تمدید مجوز عملیات برون مرزی ارتش ترکیه در عراق و سوریه بیان کرد: این موضوع به صورت مستقیم با همه پرسی در شمال عراق مرتبط است و جهان می داند که ما بلوف نمی زنیم.
 
وی هشدار داد: از دیدگاه ترکیه، برگزاری این همه پرسی خلاء‌ امنیتی جدی ایجاد خواهد کرد و منطقه را به دایره آتش سوق خواهد داد.
 
رایزنی های ایران

به گزارش الف، سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری هفتگی خود با اشاره مجدد به مواضع ایران در مورد برگزاری رفراندوم در اقلیم کردستان و تاکید ایران بر حفظ تمامیت ارضی عراق در پاسخ به این سوال که آیا ایران پیش از برگزاری رفراندوم با مقامات این منطقه جهت متقاعد کردن آنها برای عدم برگزاری رفراندوم مذاکرات و گفت‌وگوهایی داشته است، تصریح کرد: ما همواره با اقلیم و احزاب کرد عراق در دوران جدید و چه قبل از آن رایزنی‌ها و تماس‌هایی داشته‌ایم و این تماس‌ها طی هفته‌های گذشته نیز وجود داشته است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا ایران پیشنهاد خاصی به مسئولان اقلیم در راستای عدم برگزاری رفراندوم داده است، گفت: ما تاکید داشته‌ایم که مذاکرات بین مقامات اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق انجام شود تا اگر مشکلی هست در همین چارچوب حل شود به نحوی که منافع مردم عراق و تمامیت ارضی این کشور حفظ شود.

دیدگاه کاربران

هموطن نگران۱۰۸۹۲۲۱۴:۲۶:۳۰ ۱۳۹۶/۷/۳
برخلاف ترکیه کشور ما اصلا موضع مناسبی نشون نمیده!!!! همین بستن مرز هوایی رو هم مدام تاکید میکنن که;دولت مرکزی بغداد درخواست کرده!!!
محمد ایرانی۱۰۸۹۳۶۱۴:۴۱:۳۷ ۱۳۹۶/۷/۳
قدم بعدی حتما کردستان ایران است؟
ناشناس۱۰۸۹۴۶۱۴:۵۵:۲۷ ۱۳۹۶/۷/۳
تصمیم برای آینده عراق ، صرفا; به عهده مردم عراق است نه اردوغان
ناشناس۱۰۸۹۴۷۱۴:۵۷:۴۷ ۱۳۹۶/۷/۳
زنگ خطر برای ترکیه و .... به صدا درآمده
ناشناس۱۰۸۹۵۲۱۴:۵۹:۵۱ ۱۳۹۶/۷/۳
عراق برای عراقی هاست
کلانتری۱۰۸۹۵۹۱۵:۰۳:۵۹ ۱۳۹۶/۷/۳
خیلی پُر رو هستن . یه ذره بهشون بخندی ، فرداش اعلام استقلال میکنن و میخوان کشور مستقل تشکیل بدن . باید ریختشون توی دریا
اوس حسن بنا۱۰۸۹۶۳۱۵:۰۷:۳۳ ۱۳۹۶/۷/۳
همسایه منزل من ، اگر قصد بازسازی منزلش را داشته باشد به من ربطی ندارد . مثلا اگر منزل 1 طبقه اش را بخواهد 2 طبقه کند . ولی در صورتیکه آجری را روی عرصه زمین من بالا ببرد ، مغزش را با همان آجر متلاشی خواهم کرد
amin۱۰۹۱۸۵۲۳:۱۷:۳۷ ۱۳۹۶/۷/۳
بردار ارجمند از این همه پرسی...اسراییل دفاع کرده....سال آینده همین موقع اونجا پایگاه موشکی میزنه....بنا گوش کشورت در سال 2017 نژاد پرستی چه معنی دارد؟ که من کرد ...تو ترک...اون عرب...اون بلوچ....سرزمین مجزا داشته باشیم؟ سرخپوستان در امریکا سرزمین مجزا دارند؟؟؟؟؟؟
ناشناس۱۰۹۲۳۹۰۵:۱۹:۱۰ ۱۳۹۶/۷/۴
اگر همسایت تو عرصه خودش آجر رو آجر رو هم بزاره که آفتاب به خونه تو نرسه چیکار میکنی پهلوون!؟
ناشناس۱۰۸۹۸۲۱۵:۲۰:۱۱ ۱۳۹۶/۷/۳
دقیقا داستان اسراییل داره تکرار میشه ...
ناشناس۱۰۹۰۰۴۱۵:۳۲:۲۲ ۱۳۹۶/۷/۳
هشدار جدی به شورای امنیت ملی : به نظر من داستان اسراییل در حال تکرار در صورت دخالت ایران ، مناطق کرد نشین تجزیه و به خاک کردستان می پیوندند . به هیچ وجه نباید دخالت کرد
ناشناس۱۰۹۰۷۰۱۷:۲۹:۱۲ ۱۳۹۶/۷/۳
جريان حمايت اسراييل فكر نميكردم واقعي باشه ولي هست:(
ناشناس۱۰۹۰۷۷۱۷:۳۲:۰۹ ۱۳۹۶/۷/۳
بالاخره ما نفهمیدیم اردوغان خوبه یا بد ؟!
ناشناس۱۰۹۲۳۴۰۳:۱۸:۳۷ ۱۳۹۶/۷/۴
مگر قراره کسی کامل بد یا خوب باشه؟ اگر این طور بود که دنیا این نمی شد!
ناشناس۱۰۹۲۸۹۰۹:۱۱:۲۲ ۱۳۹۶/۷/۴
اردوغان یک حقه بازآب زیرکاه است که در هماهنگی کامل با آمریکا و اسرائیل با فیلم ها و ژست های تصنعی گاهی دشمن اسرائیل می شود و گاهی دشمن آمریکا .این همان اردوغان است که با همکاری عربستان سگ سنی اقداماتشان منجر به یورش به مقدسات شیعه در عراق و سوریه شد.
معین۱۰۹۰۹۲۱۸:۱۱:۲۳ ۱۳۹۶/۷/۳
ترکیه صبر میکند تا ببیند بیشترین منافع اقتصادی در چه موضعی است. آنها شریک مطمئنی نیستند. ایجاد رابطه با اسرائیل از مهلک ترین سیاسات طرف ترک در این سالها بود. ترکیه از فروش نفت کردستان عراق نخواهد گذشت.
ناشناس۱۰۹۷۵۷۱۹:۳۴:۲۰ ۱۳۹۶/۷/۴
آگاه باشید، ترکیه حجم عظیم سرمایه گذاری خود را در اقلیم جا نخواهد گذاشت. ترکیه یار وفادار و مطمئنی نیست. آنچه برای ایران مهم است بدای ترکیه مهم نیست.
ناشناس۱۰۹۸۱۴۲۲:۲۲:۴۴ ۱۳۹۶/۷/۴
مناسب است ایران گرفتار بازی ترکیه ، که دشمن دیرینه کرد هستند نشود!
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  5. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  6. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  7. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  8. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  9. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  10. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  11. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  12. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  13. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  14. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  15. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  16. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  17. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  18. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  19. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  20. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  21. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  22. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  23. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

  24. موضع رئیس عدلیه در خصوص ورود فراجا به مسئله حجاب/ اژه‌ای: در قضیه حجاب می‌توانیم بگوییم «کی بود کی بود، من نبودم؟»

  25. اشتباه برخی گروه‌ها در مقابله با توئیت فضائلی

آخرین عناوین