افزایش نرخ ارز در تقابل با رشد اقتصادی و اقتصاد مقاومتی

غلامرضا کیامهر،   3960621241 ۷ نظر، ۰ در صف انتشار و ۲ تکراری یا غیرقابل انتشار
افزایش نرخ ارز در تقابل با رشد اقتصادی و اقتصاد مقاومتی

 ثبات نسبی بازار ارز در دوره چهار ساله دولت یازدهم را در کنار دستاوردهای بزرگ و تاریخی برجام می‌توان یکی از دستاوردهای اقتصادی درخور توجه آن دولت به حساب آورد. برقراری ثبات نسبی در بازار در عین حال یکی از عوامل بسیار تاثیرگذار در کاهش نرخ تورم و مهار نسبی قیمت در نیازمندی‌های اساسی زندگی مردم است.

این دستاورد به صنعتگران و تولیدکنندگان و صادرکنندگان ما نیز امکان داد تا بعد از پشت سر گذاشتن پیامدهای شوم جهش دیوانه‌وار نرخ دلار در هفته‌های آخر دولت دهم برای آینده فعالیت‌های خود برنامه‌ریزی کنند. گرچه اگر انسجام و وحدت رویه بیشتری میان اعضای سیستم اقتصادی دولت وجود می‌داشت، دستاورد تاریخی برجام می‌توانست خیرات و برکات بزر‌گ‌تری برای اقتصاد ما باشد تا جایی که حتی زمینه را برای افزایش قدرت پول ملی و کاهش نرخ دلار برای اقتصاد ما فراهم سازد اما متاسفانه نه‌تنها چنین اتفاقی نیفتاده که مشاهده می‌کنیم کسانی همین آرامش نسبی حاکم شده بر بازار ارز را برنمی‌تابند و در راستای تامین هرچه بیشتر منافع شخصی خود هر روز زیر عناوین ظاهرفریب تک‌نرخی شدن ارز برای افزایش نرخ البته در حدی نزدیک به یک رقم نجومی زمینه‌چینی می‌کنند.

متاسفانه بعضا شاهد همصدایی برخی از مسوولان بانک مرکزی با جماعت خواستار تک‌نرخی شدن (بخوانید افزایش نرخ) هستیم که اگر این خواسته تحقق پیدا کند، باید شاهد شروع دوره تیره و تاری در اقتصاد کشور و نابسامانی دوباره صنعت و تولید کشور باشیم؛ شرایطی که تنها به ذائقه دلالان ارز و کسانی که دستی در مصائب و مشکلات تولیدی ندارند و صرفا با صادرات حاصل دسترنج دیگران درآمدهای نجومی کسب می‌کنند، خواهد بود.

چنین واقعه احتمالی در تناقض با روح برجام قرار دارد که توانست بعد از سال‌ها امکان باز شدن قفل دارایی‌های بلوکه‌شده ما در خارج از کشور و ورود آن دارایی‌های ارزی به خزانه دولت را فراهم سازد و نوعی موازنه میان عرضه و تقاضای ارز در بازار را به وجود آورد. این موازنه تا امروز که برجام وارد سومین سال موجودیت خود شده است، کم و بیش ادامه داشته و به چرخه اقتصاد و تولید ما ثبات و آرامش نسبی بخشیده است.

اما همان‌طور که ذکر آن رفت، عده‌ای به خاطر منافع خاص خود این ثبات و آرامش را برنمی‌تابند و بی‌آنکه خواسته خود در خصوص افزایش شبه‌نجومی نرخ ارز را به طور صریح بیان کنند، در یک ترجیع‌بند کاملا هدف‌دار که مورد تایید و حمایت برخی نئولیبرال‌های ما هم هست، سخن از ضرورت تک‌نرخی شدن ارز به میان می‌آورند. کاهش تدریجی نرخ عرضه ارز از سوی بانک مرکزی می‌تواند به‌طور غیرمستقیم خواسته جماعت خواستار افزایش نرخ ارز را فراهم سازد و این وظیفه دولت و در درجه اول شخص آقای رییس‌جمهور است که با درایت و هوشیاری از بروز چنین اتفاقات تلخی جلوگیری کند چون رییس‌جمهور و معاون اول او مسوولیت بسیار حساس پیاده کردن اهداف اقتصاد مقاومتی را برعهده دارند و یکی از مهم‌ترین پیش‌نیازهای تحقق اقتصاد مقاومتی، تداوم ثبات و آرامش در بازار ارز است. آنها که دستی در صنعت و تولید دارند، بهتر از هرکس می‌دانند که افزایش نرخ ارز تا چه حد برای تولید کشور به‌عنوان شاه‌کلید اقتصاد مقاومتی مصیبت‌بار است.

البته این را هم می‌دانیم که دولت‌های ما از جمله همین دولت حاضر با چه کسری بودجه سنگینی دست به گریبان است و چون انحصار اصلی درآمدهای ارزی را در دست دارند، همیشه از ابزار افزایش نرخ به‌عنوان وسیله‌ای برای تامین کسری بودجه‌های خود استفاده می‌کنند. اما به دلیل آسیب‌های غیرقابل جبرانی که افزایش نرخ ارز به اقتصاد کشور خصوصا به برنامه‌های راهبردی اقتصاد مقاومتی خواهد زد، شیوه جبران کسری بودجه دولت یک بار و برای همیشه کنار گذاشته شده و از راه‌حل‌های اساسی همچون کاهش حجم و هزینه‌های دولت، جلوگیری از ریخت و پاش‌های غیرضروری و برقراری انضباط شدید مالی در دولت مشکل کسری بودجه‌ها حل شود وگرنه به قول معروف این غائله تا به حد لنگ خواهد بود.

در شرایط کنونی که دولت دوازدهم قصد کاهش نرخ بیکاری و افزایش نرخ رشد اقتصادی را از طریق ایجاد سالانه حدود یک میلیون شغل و رساندن اقتصاد کشور به رشد هشت درصدی را دارد و در عین حال خود را به پیشبرد اهداف اقتصاد مقاومتی متعهد می‌داند، باید از هرگونه اقدامی که مخل ثبات بازار ارز و در نتیجه افزایش قیمت تمام‌شده محصول در داخل کشور و افزایش هزینه واردات کالا‌های ضروری و سرمایه‌ای باشد، جدا خودداری کند و برای یک بار هم که شده، پروژه تک‌نرخی شدن ارز را به جای افزایش، در جهت کاهش نرخ ارز به مورد اجرا گذارد.

تولیدکنندگان و آن گروه از اقتصاددانانی که اقتصاد کشور و تامین رفاه و آسایش و ارتقای سطح زندگی مردم را می‌دانند و تحت تاثیر نظریه بقای اصلح داروین رابطه مردم با اقتصاد ما را به خوبی می‌شناسند و می‌دانند هر افزایشی که در نرخ دلار و سایر ارزها ایجاد شود، چه تاثیر مصیبت‌باری بر صنعت و تولید و صادرات کشور خواهد داشت و به دلیل همان وابستگی شدیدی که اقتصاد ما به ارز دارد، افزایش نرخ ارز خصوصا اگر از حد متعارف خارج باشد تا چه اندازه به گسترش فقر و فلاکت و رفاه میلیون‌ها ایرانی لطمه وارد خواهد کرد، علاوه بر همه اینها به دلیل آنکه افزایش غیرمتعارف نرخ ارز آن‌گونه که خواست دلالان اقتصادی است، موجبات افزایش نقدینگی و پمپاژ پول پرقدرت تورم‌زا به جامعه را فراهم خواهد ساخت و تلاش‌های چهارساله دولت یازدهم را در کاهش نرخ تورم بی‌اثر خواهد کرد.

ختم کلام آنکه اگر کسی به راستی دوستدار و خیرخواه دولت باشد هرگز به بهانه تک‌نرخی شدن ارز، دولت را برای افزایش نرخ ارز و برهم زدن ثبات بازار ارز زیر فشار قرار نخواهد داد. گزافه نیست اگر بگوییم تلاش در اثبات یا تلاطم بازار ارز در برهه کنونی از مهم‌ترین وجوه تمایز میان دوستداران دولت و کسانی است که موفقیت این دولت، شکوفا ساختن اقتصاد کشور و افزایش سطح رفاه مردم را برنمی‌تابند.

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۰۱۵۵۷۱۷:۴۲:۵۱ ۱۳۹۶/۶/۲۱
آقای سیف عامل شماره یک افزایش قیمت ارز یا همان بی ارزش تر پول ملی است. کدام کشوری در جهان در طی کمتر از چهل سال ارزش پول ملی اش ۱۰۰۰ برابر کوچکتر شده است؟ هزار تومان چهل سال پیش معدل ۱۴۲ دلار بود الان هزار تومان معادل کمتر از ۳۰ سنت است! مگر‌می شود کشور چهارم صادر کننده نفت و دومین کشور صاحب منابع گاز این چنین پول ملی اش به پشیز تبدیل شود.
ناشناس۱۰۱۶۱۶۱۹:۳۸:۲۸ ۱۳۹۶/۶/۲۱
ایکاش مسئولان اقتصاد کشور این الفبای اقتصادی رو درک کنند و بدون در نظر گرفتن شرایط و وضعیت حساس کشور اینقدر اندر فوائد ارز تک نرخی اظهار فضل نکنند. خوشبختانه آقای کیامهر که من هیچ شناختی از ایشون ندارم دلسوزانه، کوتاه، به زبان ساده و به زیبایی هشدار داده اند که امیدواریم چشمهای مرتبط ببینند و گوشهای مربوطه بشنوند.
ناشناس۱۰۱۶۲۷۱۹:۵۹:۱۷ ۱۳۹۶/۶/۲۱
بنده خدا دکتر طیب نیا به هر زحمتی بود. آهنگ رشد قیمت ها رو قدری ترمز کرده بود. ولی مثل اینکه دوستان کم و کسری حسابشون با نرخ ارز ثابت جور نمیشد تصمیم گرفتن نرخ ها رو ول کنن بره بالا . حالا جواب مزدهای پائین و قیمت های بالا را چطوری میخوان بدن خدا میدونه. فقط این را بدونن که انتخابات مجلس بعدی رو هم نباید به لیست کذائی تدبیر و امید شان هیچ گونه امیدی داشته باشن. الی برکت اله.
ناشناس۱۰۱۸۱۷۰۹:۰۰:۲۴ ۱۳۹۶/۶/۲۲
وجود ارز مبادله ای در واقع ارز رانتی به واردات است. نرخ غیرواقعی ارز آزاد هم (که به اعتقاد صادرکنندگان پایین تر از قیمت واقعی نگه داشته شده) باعث غیررقابتی شدن محصولات صادراتی ما میشود و در نهایت مجبوریم به صادرات هم یارانه بدهیم! (جوایز صادراتی!!!)
ناشناس۱۰۲۱۳۰۲۰:۲۴:۵۲ ۱۳۹۶/۶/۲۲
مقاله جالبی بود و به درستی تاثیرات افزایش نرخ ارز را پیش بینی کرده است.یکی از مواردی که کشور بدنبال آن است جلب سرمایه گذاری خارجی است وقتی سرمایه از
ناشناس۱۰۳۷۹۲۰۰:۱۹:۰۱ ۱۳۹۶/۶/۲۶
نویسنده احتمالا از قشر زحمتکش و دلسوز واردکنندگان بوده که به لطف ارز ارزان، از کفش و لباس گرفته تا تسبیح و سنگ قبر هم وارد می کنند و تولیدکننده ایرانی را خانه نشین می کنند.
رضا۱۰۴۴۳۰۰۷:۴۰:۱۶ ۱۳۹۶/۶/۲۷
مردم ما چون تنها به فکر منافع کوتاه مدت هستند به دنبال حفظ قبمت ارز می گردند غافل از انکه در کشوری با ۲۵ درصد افزایش سالانه حجم نقدینگی نمی شود نرخ ارز را کنترل کرد و ثابت نگه داشت هر وقت افزایش دستمزدها متوقف شد نرخ ارز هم افزایش نخواهد یافت
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. بازی با کلمات

  2. کوچه زیباکلام هنوز تیر چراغ برق دارد؟!

  3. ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد

  4. اقدامی  اشتباه، در زمانی اشتباه تر!

  5. اعتراض حواله داران پژو پارس به افزایش قیمت ۴۰۰ میلیونی

  6. حمایت اژه‌ای و رئیسی از طرح عفاف و حجاب فراجا/ انتقاد تلویحی روزنامه اصولگرا از حسین شریعتمداری

  7. توافق جدید ایران و آمریکا چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

  8. رئیسی هم به گشت ارشاد تذکر داد؟/ روایت فضائلی از علت تاکید رهبری بر وحدت

  9. یادداشت حسین شریعتمداری؛ دوستانه با برادر فضائلی

  10. گزارش میدانی از طرح نور فراجا

  11. مجلس مقابل این اقدام بایستد

  12. اطلاعیه شماره ۳ فراجا درباره اجرای «طرح نور»  

  13. نحوه رفتار متفاوت فروشندگان در برابر پوشش حجاب مشتریان

  14. منظور: افزایش دائم دستمزدها به ‌رفاه مردم کمک نمی‌کند

  15. رادان:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

  16. چرا این همه " در پوستینِ خَلق" می افتیم؟!

  17. این ابهامات مناقشه‌برانگیز را برطرف کنید

  18. تاکید رئیسی بر اجرای قانون عفاف و حجاب

  19. وقتی «بوقلمون» هم مقابل «رضا پهلوی» کم می‌آورد!

  20. واکنش بلینکن به حادثه اصفهان/ به مجازات ایران پایبند هستیم!  

  21. وزارت راه در شناسایی خانه‌های خالی مسئول است

  22. سردار حاجی زاده با تسلیحات قدیمی و حداقلی به اسرائیل حمله کردیم /از موشک های هایپرسونیک ۲ استفاده نشد

  23. برخی مسئولان بدلیل کارهای بی‌قاعده در زمینه حجاب تذکر گرفتند        

  24. واکنش مشاور قالیباف به حواشی اخیر گشت ارشاد/ روایت ظریف از علت عدم مذاکره با ترامپ

  25. حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

آخرین عناوین