محمدحسین ادیب، اقتصاددان: اصلاح نظام بانکی از نان شب واجب‌تر است/ بزرگ‌ترین چالش دولت دوازدهم نحوه تعامل با بحران بانکی است

گروه اقتصادی الف،   3960621207 ۱۵ نظر، ۰ در صف انتشار و ۸ تکراری یا غیرقابل انتشار

محمدحسین ادیب مهم‌ترین چالش چهار سال آینده بحران نظام بانکی عنوان و بیان کرد: صنعت بانکداری زیان‌ده شده و این روند قابل ادامه نخواهد بود. دیر یا زود، نظام بانکی ناتوانی خودش را در ازای سود تعهدی به سپرده‌گذار اعلام می‌کند.

اصلاح نظام بانکی از نان شب واجب‌تر است/ بزرگ‌ترین چالش دولت دوازدهم نحوه تعامل با بحران بانکی است

اقتصاد مقاومتی، مهم‌ترین سیاستی است که دولت دوازدهم برای اجرا پیش رو دارد. به گفته کارشناسان، کارنامه چهار ساله دولت یازدهم در اجرای اقتصاد مقاومتی، خیلی قابل قبول نیست. در این باره با دکتر محمدحسین ادیب، استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان که دستی بر آتش اقتصاد دارد، گفت‌وگو کرده‌ایم. وی درباره بازار ارز، تیم اقتصادی، عملکرد دولت یازدهم و برنامه‌های پیش روی دولت دوازدهم صحبت کرده است. مشروح گفت‌وگو را بخوانید:

ارزیابی شما از عملکرد دولت یازدهم در حوزه اجرای اقتصاد مقاومتی چیست؟

در وضعیت موجود، مهم‌ترین چالش چهار سال آینده بحران نظام بانکی است. بانک‌ها بیش از بازده دریافتی از تیر 91 تا امروز سود به سپرده‌گذاران پرداخت کردند. به بیان بهتر، صنعت بانکداری زیان‌ده شده و این روند قابل ادامه نخواهد بود. دیر یا زود، نظام بانکی ناتوانی خودش را در ازای سود تعهدی به سپرده‌گذار اعلام می‌کند و این مساله همه موضوعات اقتصادی را تحت‌الشعاع قرار خواهد داد. بزرگ‌ترین چالش دولت دوازدهم نحوه تعامل با بحران بانکی است. در عمل، طی چهار سال گذشته بحران بانکی عمیق‌تر شده و در مسیری قرار گرفته که ممکن است غیر قابل کنترل شود. از منظر اقتصاد مقاومتی و در مواجهه با بزرگ‌ترین چالش پیش رو اقدام موثری انجام نشده است.

تیم اقتصادی که آقای روحانی برای دولت دوازدهم انتخاب کرده، توانایی مقابله با این موضوع را دارند؟

ترکیب کابینه قوی‌تر از ادوار قبلی بوده، اما کابینه فاقد استراتژیست ارشد است. به عبارت دیگر، حکمرانی جزیره‌ای ناشی از اقتدار وزرا جایگزین مدیریت اقتصاد کشور می‌شود. کابینه به یک استراتژیست ارشد نیاز دارد که وزرای بسیار قوی از آن تبعیت کنند. کابینه اکنون فاقد چنین فردی است و در هیات دولت، کسانی حضور دارند که یک سوم عمرشان را وزیر بوده‌اند. اینها هر کدام به راه خود می‌روند و کشور جزیره‌ای اداره خواهد شد و این بزرگ‌ترین آفت دولت دوازدهم است. در کنار این موضوع، در کابینه کسانی که بحران بانکی را درک کنند به کفایت قلیل هستند و کابینه با رویکرد مالی بسته شده است. بزرگ‌ترین مشکل در بخش پولی است اما قوی‌ترین مهره‌ها در بخش مالی چیده شده است. دولت بدون آمادگی مدیریتی و روانی به مقابله با شرایط جدید می‌رود. در نتیجه کابینه زودتر از آنچه همه تصور می‌کنند، دچار تغییر خواهد شد. این کابینه مناسب با ابعاد بحران‌های پیش رو نیست.

عملکرد جزیره‌ای در دولت یازدهم هم وجود داشت و ناهماهنگی در تیم اقتصادی مشاهده شد. منظور شما این است که در چهار سال آینده شاهد نا هماهنگی‌های بیشتری در بدنه اقتصادی خواهیم بود.

قطعا همین طور است. نا هماهنگی تشدید خواهد شد.

به تغییرات کابینه اشاره داشتید. این تغییرات در بدنه وزارت اقتصاد است یا بخش بانک مرکزی؟

بانک مرکزی، به این دلیل که تفکر حاکم بر بانک مرکزی این مشکلات را به وجود آورد و این تفکر تقریبا دست نخورده و بدون تغییر باقی ماند. مسئولان نظام بانکی در دولت یازدهم نسبت به دولت دهم فقط جابه‌جا شدند و تغییری نداشتند و این روند ادامه دارند. افرادی که بحران بانکی موجود را ایجاد کردند و به این نقطه رساندند، همچنان سکاندار نظام بانکی هستند، اما پرداخت هزینه آن بر دوش مردم خواهد بود.

ارزیابی شما از عملکرد بانک مرکزی در طول چهار سال گذشته چیست؟

ترجیح می‌دهم سیاست‌ها را نقد کنم، نه شخصیت‌ها را، اما رئیس کل بانک مرکزی باید دارای قدرت مدیریتی باشد. اگر مدیر عاملان بانک‌ها این استنباط را داشته باشند که بانک مرکزی نمی‌تواند تغییری در سیستم بانکی ایجاد کند، هر کدام به راه خودشان می‌روند. آقای سیف نشان دادند که قادر به تغییر در سیستم بانکی نیستند. ما نیاز به رئیس کل بانک مرکزی داریم که دارای قدرت مدیریتی باشد. در این صورت بانک‌ها بدقت رفتارشان را اصلاح می‌کنند.

اکنون نرخ سود سپرده‌ها با بخشنامه‌ای که بانک مرکزی به بانک‌ها ابلاغ کرد، کاهش یافت. سود غیر متعارف و زیاد چه تاثیری در اقتصاد خواهد گذاشت؟

نقدینگی در آغاز دولت یازدهم 470 هزار میلیارد تومان بود که اکنون به 1300 هزار میلیارد تومان رسیده است در حالی که نقدینگی بشدت افزایش یافته و نرخ ارز ثابت مانده است. معنای این جمله آن است که سپرده‌گذاران بشدت ثروتمند شده‌اند و چون سپرده، بدهی بانک‌ها به سپرده‌گذار است، بانک‌ها بشدت بدهکار شده‌اند. از سوی دیگر، بدهکاران که تسهیلات گیرندگان هستند، نظر به این که نرخ ارز ثابت است بدهی‌شان با افزایش نرخ ارز تعدیل نشده است. وقتی بدهی بانک‌ها حدود 2.5 برابر شده، نرخ ارز باید در همین حد زیاد می‌شد تا بدهی بانک‌ها به سپرده‌گذاران تعدیل شود. بر اساس مستندات بانک مرکزی، سودی که از تیر 91 به سپرده‌گذار پرداخت شده در سیستم بانکی تولید نشده و دیر یا زود، اقتصاد با افزایش نرخ ارز این سود را پس خواهد داد.

سودی که نباید در چهار سال اخیر پرداخت می‌شد، پرداخت شده و در آینده‌ای نزدیک، افزایش نقدینگی و نرخ ارز را شاهد خواهیم بود. تفکر اصلی وزیر صنعت، معدن و تجارت بر این مبناست که کشور با سرکوب ارزی اداره شده و حتما دیدگاه ایشان اصلاح نرخ ارز است. نرخ ارز در هر کشور اختلاف تورم داخلی و خارجی است .با این تفاسیر دلار باید 102 درصد گران‌تر از نرخ فعلی‌اش باشد. دولت‌های نهم و دهم در سرکوب ارزی هر کدام سهم خودشان را داشتند و این تصمیم اشتباهی بوده اما اقتصاد هیچ اشتباهی را نمی‌بخشد. از سوی دیگر باید توجه داشت، حدود 18 درصد سپرده‌ها به تسهیلات تبدیل نشد.

40 درصد از وام‌های بانکی به 200 شرکت بزرگ داده شده که این موضوع در مستندات بانک مرکزی آمده است. این شرکت‌ها اصل و فرع پول را از تیر 92 پرداخت نکردند و بهتر است بگوییم، 40 درصد وام‌های بانکی قابل وصول نیست. به این دلیل که 200 شرکتی که لقب بزرگ را یدک می‌کشند، در عمل پنج سال قبل باید تعطیل می‌شدند اما با دریافت وام بانکی زیان را جبران کردند و به فعالیت ادامه دادند. الان بانک‌ها ظرفیت چندانی برای تسهیلات دهی جدید ندارند و به استقراض از بازار روی آورده‌اند.

سال 89 بدهی شرکت‌های بورسی به بانک‌ها معادل 39 درصد فروششان بود و در پایان سال 94 این عدد به 71 درصد رسید. احتمالا ظرف دو هفته آینده، آمارهای اسفند 95 تکمیل می‌شود که حدود 80 درصد خواهد بود. به عبارت بهتر، نسبت بدهی بانک شرکت‌های بورسی سالانه رو به افزایش است و این شرکت‌ها به عنوان نماد شرکت‌های بزرگ با افزایش بدهی مشکلات خود را پوشش می‌دهند. این چیزی است که دولت آقای روحانی نسبت به آن کم توجهی نشان داد.

بازار سرمایه در چهار سال آتی چه سیاست‌هایی را باید پیش بگیرد؟

بورس ایران، کوچک‌تر از آن چیزی است که خود را نشان می‌دهد. بازار سرمایه ایران یک بازار 330 هزار میلیارد تومانی نیست بلکه تنها 10 درصد سهام آن معامله می‌شود و می‌توان آن را یک بازار 33 هزار میلیارد تومانی تلقی کرد. افزایش‌های عمده در یک سال گذشته مربوط به شرکت‌هایی بوده که سهام شناور آنها بین یک تا دو درصد بوده است. کسانی که پول‌های قابل ملاحظه دارند، وارد بورس می‌شوند و سهام این شرکت‌ها را که شناور هستند، خریداری می‌کنند و با معاملات درون گروهی و پوششی، ارزش آن سهام را بالا می‌برند و زمانی که چهار یا پنج برابر شد، آن را می‌فروشند. امواج گران شدن سهام در یک سال گذشته بر این محور استوار بود. به عبارت بهتر، مهندسی مالی صورت گرفته تا بورس جلوه بهتری داشته باشد.

به نرخ ارز اشاره کردید که چالش آینده اقتصاد ایران خواهد بود. بعد از کاهش نرخ سود بانکی، نرخ ارز نیز روند صعودی به خود گرفت. آیا دوباره مردم خاطره سال 91 را که جهش ارزی اتفاق افتاد، تجربه می‌کنند؟ آیا تیم اقتصادی دولت، توانایی مقابله با این موضوع را دارد؟

تجربه سال 90 و 91 هرگز در ایران تکرار نخواهد شد. همه کسانی که بر این باورند ما به عصر سوداگری ارزی نزدیک می‌شویم، با تجارب آینده به این نکته خواهند رسید که اشتباه می‌کنند. عصر سوداگری ارزی به پایان رسیده است، اما نکته ظریفی وجود دارد. به میزانی که ارز افزایش یابد، کالاهایی که منشأ ارزی دارند احتمالا 20 درصد گران می‌شوند و برای مقابله با گران شدن باید سود واسطه کاهش یابد. این به سالم‌سازی فضای اقتصادی کشور منجر خواهد شد. دو برابر شدن قیمت دلار باعث حذف دلالان از بازار خواهد شد. اکنون قیمت دلار به صورت واقعی در بازار عرضه نمی‌شود و همین امر موجب شده تا سفرهای خارجی متقاضی زیادی داشته باشد. زمانی که نرخ این کالا واقعی شود، بسیاری از سفرهای غیر اقتصادی حذف خواهد شد و خروج ارز کمتری را شاهد خواهیم بود.

در این شرایط، فضای داخلی رونق و رشد خواهد کرد. نباید فراموش کرد که خروج 5/8 میلیون مسافر ایرانی در سال، هزینه ارزی زیادی را به کشور تحمیل می‌کند. با افزایش نرخ ارز با موج توریست مذهبی روبه‌رو خواهیم شد و درآمدهای سرشاری نصیب کشور خواهد شد. بسیاری از صنایع با افزایش 30 درصدی نرخ ارز توجیه اقتصادی پیدا می‌کند. ثبات نرخ ارز قابل دوام نیست، ضمن این که بانک مرکزی تنها کار درستی که انجام داده، تعیین تورم هدف ماهانه بوده است. بانک مرکزی، تورم هدف را در ماه 8/0 (کمتر از یک درصد) درصد اعلام کرده و اگر تورم ماهانه از این عدد عبور کند، به سمت سیاست‌های انقباضی حرکت خواهد کرد. دولت جدید باید سیاستگذاری خود را طوری هدفگذاری کند که افزایش نرخ ارز به تورم هدف ماهانه آسیبی وارد نکند.

 

منبع: جام جم

 

دیدگاه کاربران

ناشناس۱۰۱۴۵۷۱۵:۲۷:۴۷ ۱۳۹۶/۶/۲۱
به میزانی که ارز افزایش یابد، کالاهایی که منشأ ارزی دارند احتمالا 20 درصد گران می‌شوند دو برابر شدن قیمت دلار باعث حذف دلالان از بازار خواهد شد. اکنون قیمت دلار به صورت واقعی در بازار عرضه نمی‌شود و همین امر موجب شده تا سفرهای خارجی متقاضی زیادی داشته باشد. زمانی که نرخ این کالا واقعی شود، بسیاری از سفرهای غیر اقتصادی حذف خواهد شد و خروج ارز کمتری را شاهد خواهیم بود. بانک مرکزی، تورم هدف را در ماه 8/0 (کمتر از یک درصد) درصد اعلام کرده اعداد اصلا باهم هم خوانی ندارد دوست عزیز کمی التماس دقت
ناشناس۱۰۳۸۳۰۰۳:۵۹:۱۱ ۱۳۹۶/۶/۲۶
ایشون یادش رفته دلار 4 برابر شد همه کالاها 4 برابر شدند در واقع داره داستان میبافه که بله دلار دو برابر بشه کالاها 20 درصد گران شوند!!!! بعد استاد صادرات ما چیست؟ ما جز خام فروشی چه داریم؟ اگر دلار گران بشه که مواد اولیه مورد نیاز مردم از کشور صادر میشه باز گرانتر میشه که عزیز ضمنا صادرات از مازاد عرضه صورت میگیره نه از کالای مورد نیاز مردم این تفکر دلار رو گران کنید شکست خورده کسی هم قبولش نمیکنه دلار الان 40 ساله از 7 تومن رسیده به 4000 تومن دیگه جا نداره
ناشناس۱۰۱۴۶۱۱۵:۳۲:۴۲ ۱۳۹۶/۶/۲۱
برگشت قیمت دلار به قبل از تحریم ها از نان شب واجب تر هستند چون بسیاری از مشکلات اقتصادی را سامان می دهد
ناشناس۱۰۱۴۶۹۱۵:۳۸:۵۷ ۱۳۹۶/۶/۲۱
توجیه شما برای گران شدن ارز و کمک به صنایع قبلا عملا رد شده چرا که گران فروشی 400 درصدی دلار باعث نابودی بسیاری از صنایع بجای رونق آنها شده چرا که هر چه قیمت دلار افزایش می یابد قدرت خرید مردم بشدت کاهش می یابد که توان خریدی برای مردم نمی ماند و در نتیجه تولید کنندگان به این وضع اسفبار فعلی می افتند و وقتی قیمت دلار مصنوعی مثل چند سال گذشته بالا نگه داشته می شود تورم مصنوعی ایجاد می شود که بانکها نیز مجبور هستند براساس تورم واقعی شو سود د بدهند نه براساس تورم غیر واقعی که اعلام می شود
ناشناس۱۰۱۴۷۹۱۶:۰۰:۴۲ ۱۳۹۶/۶/۲۱
از نان شب واجب تر کاهش ارزش بیرویه دلار واجازه اقتصاد به تبادل براساس قدرت خرید مردم وارتقاء ارزش پول ملی.
ناشناس۱۰۱۵۰۷۱۶:۵۳:۵۰ ۱۳۹۶/۶/۲۱
اگر ارز افزایش پیدا میکند پایه حقوق کشور هم تا دوبرابر افزایش پیدا میکند؟؟ یا مردم ...
ناشناس۱۰۱۶۰۱۱۹:۱۲:۵۵ ۱۳۹۶/۶/۲۱
...مثل اینکه لازم است چرخ از اول اختراع شود. اگر در سالهای گذشته مدیریت اقتصاد بر دولت ..حاکم بود وضعیت به اینجا نمی رسید. هر سال اصطلاحات جدید اختراع می شود. کشورهای مترقی چکار می کنند؟ مدیریت می کنند. در آنجا به تخصص بها می دهند..
ناشناس۱۰۱۷۵۷۰۵:۵۲:۰۲ ۱۳۹۶/۶/۲۲
فکر کردم میخوان از نظام بانکی ربازدایی کنن که از نون شب واجب تره، اما دیدم میخوان ارز گرون بشه!
ناشناس۱۰۲۷۳۴۰۳:۴۱:۵۶ ۱۳۹۶/۶/۲۴
در 6 سال گذشته بسیاری از بنگاه‌های اقتصادی ورشکسته شدند؛ اما بانک‎ها ظاهرا روئین‎تن هستند. حالا از ترس اینکه بانک‎ها هم بهای بهره‎وری پایین و نیز رباخواری خود را بدهند حاضریم همه چیز را به هم بدوزیم؛ و قیمت دلار را دو برابر کنیم!
ناشناس۱۰۱۹۴۹۱۳:۲۷:۳۰ ۱۳۹۶/۶/۲۲
ریشه مشکل بانک در ایران به طرح مسئله بانک داری بدون ربا بر میگرد زیرا وقتی صورت مسئله اشتباه است نتیج هم اشتباه خواهد بود تا موقعی که ما بدنبال بانکداری بدون ربا هستیم این مشکلات هم هست و نه تنها کمتر نخواهد که مثل 40 سال گذشته روز به روز مشکلات بیشتر خواهد شد.
ناشناس۱۰۲۷۳۵۰۳:۵۰:۴۵ ۱۳۹۶/۶/۲۴
نه عزیزم، ریشه‎ی مشکلات کشور به عدم تولید برمی‎گردد. تا وقتی قرار نیست در این کشور بخاطرِ ساختن و تولیدکردن، نان بخوریم؛ مجبوریم از طریق توزیع خدمات زندگی کنیم. بعضی هم کارشان توزیع پول شده است! طبیعتا زورشان زیاد می‎شود و به سمت بالابردن سود تسهیلات (همان بهره که شما فرمودید) حرکت می‎کنند. حداقل از Federal Reserve یاد بگیرید، که وقتی سود تسهیلات را بالا می‎برد از حدودِ 0.75 درصد به 1.25 صدم درصد می‎رساند. حالا خداییش کدام‎ به ربا نزدیک‎تر هستیم، ما یا Federal Reserve؟
ناشناس۱۰۲۲۰۱۰۰:۴۴:۵۹ ۱۳۹۶/۶/۲۳
دولت برای بدست آوردن منابع مالی همواره ارز را هدف قرار داده است واگر قرار باشد که ارز گران شود اما تک نرخی هم نگردد چگونه میتوان با افزایش ۳تومان قیمت دلاربانک مرکزی در بازار ازاد قیمت ۳۰۰ تومان افزایش یابد واگر این روند ادامه یابد تفاوت ارز دولتی وبازار به چه رقمی قرار است برسد؟ ّاین ناشی از عدم اعتماد به ثبات قیمت ارزهاست پس گاه ثبات قیمت در چند سال از خود قیمت مهمتر است و ایا عدم ثبات دوباره بسیاری را جذب این بازار نمیکند از سوی دیگر در ایران بسیاری از سرمایه داران کالای خود را به دلار محاسبه میکنند چنانکه حتی در مورد قیمت آپارتمان در ایران باز نرخ ارز به شدت ان را تحت تاثیر قرار میدهد از سویی دلار گران میشود واز سوی دیگر کسانی که به دلارنیاز شدید دارند قیمت کالای خود را چند برابر افزایش میدهند تا به همان سود قبلی خود برسند . این قضیه در مسائل مختلف از افزایش مالیات ،عوارض ،ارزش افزوده و..،بارها تکرار شده وفقط قشر متوسط وضعیف تاوان ان را داده است بخصوص اگر درج قیمت از کالاها حذف گردد اینکه اغلب ثروتمندان وقشر متوسط قوی خانواده هایشان را سالها به خارج فرستاده و مهاجرتهایی که طی سالیان سال روند پر شتابی داشته واین اقشار را به شدت محتاج این ارز و فرستادن ان به ان سوی ابها به جای سرمایه گذاری در ایران میکند این قشر را وادار به هجوم به سمت ان بدلیل عدم ثبات قیمت خواهد برد ودر عین حال ثابت ماندن قیمت بنزین که قشر محروم از ان استفاده نمیکند باچه استدلالی قرار است ادامه یابد ّ؟ بنا بر این دولت میتواند با کنترل روی کالاهایی که مورد نیاز مردم است از مسکن و مواد غذایی ارتباط ان را با سایر کالاهای دیگر بشکند ومانع افزایش ان گردد چنانکه در ترکیه هرچند قیمت بعضی کالاهای لوکس از دسترس خارج است اما مسکن وبعضی مواد غذایی از ایران ارزانتر است یا دولت با قیمت گذاری وکنترل شدید مانع افزایش شدید قیمت گردد یا باید با در اختیار قراردادن ان که قبلا زمینه تولید ان اماده شده باشد مانع افزایش جهش وحشتناک قیمتها بیش از انچه که افزایش قیمت ارز است گردد سفرهای خارجی پیوندی را بین ملتها ایجاد میکند چنانکه حتی سیاست خارجی را تحت تاثیر قرار میدهد اما اینکه چرا مردم کشورهای دیگر به ایران سفر نمیکنند باید به کاستیهای ان پرداخته شود
ناشناس۱۰۲۲۴۱۰۶:۰۱:۵۵ ۱۳۹۶/۶/۲۳
اولین اولویت راه آهن، اتصال چابهار به راه آهن سراسری از طریق بم است. این امر به قدری حیاتی و راهبردی است که غفلت، موجب از دست دادن نقش راهبردی ترازیت در محور شمال-حنوب اوراسیا خواهد شد (علاوه ب راهمیت ژئوپلتیک و سیاسی، فرصت دهها ملیارد دلاری درآمد!)، چون هم اکنون پاکستان و افغانستان در صدد گرفتن این فرصت تاریخی و غیر قابل جبران هستند!
ناشناس۱۰۳۶۷۶۱۸:۳۶:۴۵ ۱۳۹۶/۶/۲۵
اقتصاد دانان واقعی دردولت وجودندارندواگر باشند قدرت تصمیم گیری ندارند
صمد‌سلیمانی۱۰۳۷۳۲۲۱:۰۵:۰۰ ۱۳۹۶/۶/۲۵
مشکل‌درافزایش‌یاکاهش‌دستوری‌نرخ‌ارز‌نیست‌‌بایدنرخ‌ارز‌‌شناور‌مدیریت‌شده‌باشد‌مثلا‌در‌سه‌ماهه‌اول‌سال‌ ممکن‌است‌‌نیاز‌بازار‌درخواست‌ارز‌بیشتری‌کند‌وقیمت‌دلار‌افزایش‌یابد‌یادربازه‌زمانی‌دیگر‌باکاهش‌تقاضای‌ دلارمواجه‌باشیم‌ودرنتیجه‌قیمت‌دلار‌کاهش‌یابد‌پس‌نمیتوان‌به‌صورت‌دستوری‌برای‌یکسال‌نرخ‌ارزراتعیین کرد‌‌به‌عبارت‌ساده‌ترباید‌به‌بازار‌ومردم‌اعتمادکرد‌تاقیمت‌واقعی‌بدست‌آنها‌تعیین‌شود‌البته‌نه‌دلالان‌‌که‌آنهم‌ وظیفه‌مدیریتی‌دولت‌‌میباشد
yektanetتریبونخرید ارز دیجیتال از والکس

پربحث‌های هفته

  1. تصاویری از اجرای طرح عفاف و حجاب در تهران

  2. طرح عفاف و حجاب از امروز در تهران

  3. نظرات برگزیده مخاطبان الف: وضعیت حجاب، حاصل کم‌کاری چهل‌ساله است/ باید برای مبارزه با سگ‌های ولگرد فکری کرد

  4. این صدای اقتدار ایران است ...

  5. تنبیه متجاوز آغاز شد /حمله موشکی و پهپادی ایران به اسراییل

  6. نظر باباطاهر عریان درباره دلار !

  7. وحدت ملی با وعده صادق

  8. آنچه اسرائیل در مورد "وعده صادق" نمی گوید

  9. استخوانی در گلوی اسرائیل!

  10. دومین روز بزرگ تاریخ معاصر ایران

  11. آیت الله صدیقی: عذرخواهی می‌کنم که با غفلت و کم توجهی باعث هجمه به ملت ایران شدم

  12. کمی دیر نیست؟

  13. هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله !

  14. اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه در خصوص حمایت از رژیم صهیونیستی در فضای مجازی

  15. «برجام» در موزه تاریخ ؟!

  16. باهنر: نباید به اندازه تورم حقوق ها افزایش یابد/ ۹۰ درصد منتخبان وظایف مجلس را نمی‌دانند

  17. ۲ دلیل برای تشدید "گرانی" در ایران

  18. موجرانی که اجاره بهای زیادی بگیرند، جریمه می‌شوند

  19. حمایت افکار عمومی ایران از حمله به اسرائیل

  20. گانتس: زمان، مکان و شیوه پاسخ به ایران را خودمان تعیین می‌کنیم

  21. خاتمی: پاسخ ايران به جنايت اسرائيل مدبّرانه، شجاعانه، منطقی و قانونی بود

  22. هیچ گاه اعتراف نمی کند، چون...

  23. تصاویری از نمازجمعه تهران به امامت حجت‌الاسلام کاظم صدیقی | کدام چهره‌های سیاسی و نظامی به نمازجمعه رفتند؟

  24. اسراییل چه باید بکند؟ 

  25. علم‌الهدی: نباید بیکار نشست تا تنها دولت بیاید تلخی معیشت را از سفره مردم بردارد

پربحث‌های هفته

آخرین عناوین